Willoch svingte pisken

Publisert: 5. mars 2003 kl 13.39
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Forrige uke svingte en strålende opplagt Kåre Willoch pisken foran en lydhør forsamling av næringslivstopper.

Næringsminister Ansgar Gabrielsen var vertskap for en seanse der eierskap og selskapsledelse stod i fokus. Og Willoch stod for underholdningen, og sveipet pisken i øst og vest.

«Hvorledes kunne det skje at Storebrand i sin tid gikk til selvmordsangrep på Skandia, og tapte uhyrlige verdier på en aksjon som var forhåndsdømt til nederlag?», spurte Willoch. I salen satt både Ludvik Sandnes og Jarle Erik Sandvik, som begge satt i Storebrands konsernledelse under det famøse svenskeraidet.

Til stede var også Folketrygdfondets direktør Tore Lindholt, som nok merket seg Kåre Willochs neste episode fra Storebrands ferske historie.

Kåre Willoch fastslo at det var tankevekkende å se at Staten gjennom Folketrygdfondet stemte for at Storebrand skulle selges ut til et finsk selskap (Sampo). «Nasjonal bevisstløshet», sveipet Willoch, og Tore Lindholt tok seg en tur ut på gangen.

Vi så ikke tidligere Kværner-topp Erik Tønseth i den topptunge forsamlingen, men også han fikk sitt. «Hvorfor ble ikke Kværners kjøp av Trafalgar House stoppet i tide?» undret Willoch.

Og styrene i de aktuelle selskaper fikk sitt: «Det er ikke nok at styret har kunnskap, for det har mange mislykkede styrer hatt rikelig av. Styrene må også ha medlemmer med tid og skepsis nok til ikke å la seg imponere av visjoner». Kåre Willoch advarte også mot å fylle opp styrerommene med «overbelastede gjengangerkvinner» for å oppfylle kravet om 40 prosent kvinneandel.

Saken fortsetter under annonsen