Visum til Norge?

Publisert: 18. februar 2003 kl 14.12
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Folk flest kjenner etter hvert til forsøkene fra nigerianske kjeltringer som prøver å lure penger via falske tilbud om kommisjoner på å flytte penger fra konto i Sveits, etc. Men nå viser det seg at Norge plages av en ny metode for fusk: Utgi seg for å være potensielle kunder til norske bedrifter.

Norges Eksportråd har fått flere henvendelser fra norske bedrifter som er blitt utsatt.

- De har identifisert en del mindre bedrifter med kjente, gode produkter. Etter litt frem og tilbake plasserer de en ordre på noen hundre tusen kroner hos den norske bedriften, sier spesialrådgiver Eivind B. Nyhuus i Norges Eksportråd.

Men så viser det seg at de potensielle kundene ikke kan betale mer enn minimal sum på forhånd og sier at de må komme til selskapet i Norge for å betale resten. Men da må bedriften hjelpe med visum og/eller reise-utgifter.

Nyhus har følgende råd til norske bedrifter:

li> Sjekk e-postavsenderen. Hvis det enten er yahoo- eller hotmail-konto, bør man undersøke nærmere.

li> Aldri inviter noen til Norge man ikke kjenner.

Saken fortsetter under annonsen

li> Ikke betal ut penger til reise eller andre utgifter.

  • Vær forsiktig med å besvare eposthenvendelser fra ukjente som i utgangspunktet virker seriøse. Da kan man komme på uønskede mailinglister.

Også Økokrim har fått henvendelser.

- Den er ikke like omfattende som bedrageriforsøkene fra Nigeria, men det kommer en jevn strøm med henvendelser til oss fra norske bedrifter, sier rådgiver Hans-Jakob Arnestad.

Hensikten med bedrageriet er å bruke visumet til Norge til menneskesmugling eller misbruke kontonavn og offisielle papirer fra de norske bedriftene, advarer Arnestad.