Styreadvokater i trøbbel

Publisert: 2. januar 2003 kl 09.55
Oppdatert: 23. september 2009 kl 14.10


I vår kikket Økonomisk Rapport styreadvokatene i kortene (ØR nr. 7-2002), og rettet søkelyset mot stjerneadvokatenes tvilsomme dobbeltroller.

Vi kunne dokumentere at forretningsadvokater som påtok seg styreoppdrag fremsatte krav om at hans (eller hennes) advokatfirma skulle få advokatoppdraget for selskapets administrasjon.

Styreadvokaten skal altså i prinsippet kontrollere rådene fra sine kontorfeller (og i verste fall fra seg selv). Dette er en dobbeltrolle som ikke fremkommer i selskapenes årsrapporter.

En av styreadvokatene som måtte svare for seg, er den blide, krøllete sørlending Ernst Ravnaas fra velrenommerte BAHR (Bugge, Arentz-Hansen & Rasmussen). Ravnaas satt da som styreleder i børsselskapene Blom ASA og Itera ASA. BAHR-advokaten erkjente at det var mulig å tenke seg situasjoner der det oppsto en «problematisk dobbeltrolle».

Og det gikk troll i ord for Ernst Ravnaas, stjerneadvokaten som har havnet i søkelyset for sin dobbeltrolle i det famøse Finance Credit-systemet.

BAHR-kollega Anders Eckhoff varslet i vår at BAHR ville vurdere å kaste styrekortene, og heller konsentrer seg om den juridiske kjernevirksomheten. «Vi vil være mer restriktive med å tillate enkeltdeltakere (i BAHR) å påta seg styreverv», varslet Anders Eckhoff gjennom Økonomisk Rapport. Og vi tror ikke restriksjonene blir noe færre etter Ernst Ravnaas omgang med gutta i Finance Credit.

Saken fortsetter under annonsen