Slakter valget av Telenor-Baksaas

Publisert: 13. november 2002 kl 13.25
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Hodejegeren Lars Esholdt (39) i Human Capital Group, som er en av Norges råeste hodejegere (målt i omsetning), har skrevet boken «Headhunting», som nettopp er utgitt på forlaget Hegnar Media.

I boken går Lars Esholdt langt i retning av å påstå at det var et kapitalt feilgrep å ansette Jon Fredrik Baksaas (bildet) som ny konsernsjef i Telenor.

Da Tormod Hermansen bestemte seg for å legge på røret, burde Telenor-styret ha satset på å finne frem til en leder som kunne signalisere internasjonal orientering, internasjonalt kontaktnett og internasjonal troverdighet.

I stedet for å satse på en leder av internasjonalt format for å ruste til en nærmest hinsides internasjonal konkurransesituasjon, valgte Telenor-styret å ansette Baksaas, som ifølge Esholdt er en meget dyktig finans- og økonomidirektør, men helt uten internasjonalt tilsnitt.

Ifølge Esholdt indikerer valget av Jon Fredrik Baksaas følgende: «Konservering, manglende kreativitet og provinsiell tenkning».

Økonomisk Rapport er kjent med at det var hodejegerfirmaet Korn Ferry International, som i Norge ledes av Torbjørn Gjelstad som fikk jobben med å finne frem til den best tenkelige Telenorsjef, og som altså endte med Tormod Hermansens interne kandidat, Jon Fredrik Baksaas.

Lars Esholdt går altså ikke av veien for å gå til et personlig frontalangrep på markedslederen i det norske hodejegerligaen, Korn/Ferry. Riktignok kamuflert, men ikke så veldig godt gjemt.

Saken fortsetter under annonsen