Skråpulsen: Vi flesker til igjen

Publisert: 13. november 2002 kl 13.26
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I år varte sommeren varte ut september. Og ikke før har vi stuet bort grillutstyret, så bærer det løs igjen. Nidars julemarsipan dukket opp i butikkhyllene fra 1. oktober, og Rimi selger juleribbe på tilbud for 29 kroner kiloen. Det er bare å fleske til. Du trenger ikke engang vente på julebordsesongen, grillsesong og julebordsesong går nå i ett. Og det må da være lov å skeie litt ut før jul, det er jo hverdagsmaten som avgjør. Den tar vi fatt på i januar. Det er da alle aviser og ukeblader er fulle av slanke- og treningstips.

At saltmat og søtmat gir penger og gull, gjelder ikke bare i Kardemommeby. Bare Brynild-gruppen solgte 13.500 tonn søtsaker i fjor. Nidar gjør det enda bedre, har passert Freia og er blitt Norges største godterileverandør. I tillegg til påskemarsipan, som selges hele våren, og julemarsipan hele høsten og vinteren, har Nidar laget eget Godterispill og bygd Mumseby, Norges 3. største by. Bamsemumsenes egen by har 220.000 «innbyggere» med egen hybel på nettet.

Godteribransjen er aktiv. Alt i mai var landets søteste bransjeforening, Norsk Sjokoladefabrikkers Forening (NSF), samlet til protestmøte i Shippingklubbens lokaler. Fire direktører fra fem fabrikker og en hel bransje aksjonerte samlet mot at det i år er 80 år siden den særnorske sjokoladeavgiften ble innført. Avgiften innbringer staten 835 millioner kroner i år og gjør søtsakene 20 prosent dyrere. Gammeldags og uhørt, mener Nidar, Freia, Brynild, Minde og Hval Sjokoladefabrikk.

Og vi - vi biter glupsk i det søte marsipaneplet, slurper hemningsløst i oss ribben og akevitten og blir feitere og feitere. Til vi ender som diabetikere alle sammen.

Men vi har da mye moro underveis, dere. Bare trøndere kan finne på å bli provosert av julemarsipan-sleppet og starte «Folkeaksjon mot tidlig jul» under mottoet: «Gi oss jula tilbake!»

Saken fortsetter under annonsen