Skråpulsen: Høyre på tur

Publisert: 25. november 2002 kl 15.46
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Jeg har latt meg imponere over denne regjeringens klare tale. Ikke først og fremst av statsministeren selv. Han som ga friskt uttrykk for at folk nok ville se hvor godt dette statsbudsjettet er - bare de fikk satt seg inn i det. Nei, jeg tenker særlig på statsrådene med tilknytning til Høyre - de sprer det harde budskapet.

Selv hadde jeg gleden av å høre på Erna Solberg, kommunalministeren, tale til og med ansatte i offentlig sektor. Målet må være å senke forventningsnivået, sa hun. Nei, det blir ikke lett å få pengene til å strekke til når utgiftene øker noen milliarder mer enn det regjeringen vil tilføre i friske inntekter. Og det blir ikke bedre i årene fremover.

Lovet hun med ettertrykk! Mer lokalt selvstyre var eneste løfte.

Det er ikke vanskelig å se at dette henger på greip. At det stemmer overens med det Høyre-kollega Kristin Clemet gjør i skolen. Sist så jeg henne på en skole med norgesrekord (?) i antall elever pr. klasse.

Når næringsminister Ansgar Gabrielsen besøker den maritime TBL-konferansen er det samme budskap: Intet å gi (utover EU-subsidier). Han dro ifølge Aftenposten fra konferansen før næringen fikk sagt hva den ønsket seg.

Gromgutten selv Victor Norman strammer inn på permitteringsordninger og dagpenger - og her aner vi masterplanen: Dette betyr at kommuner og bedrifter må øke produktiviteten drastisk - eller legge ned tjenester/bedrifter.

Klar tale! For ikke å snakke om hvor teoretisk riktig det er i et land der vi kommer til å mangle arbeidskraft. Pisk folk over i omsorgsyrkene og næringer som tåler høye lønninger!

Saken fortsetter under annonsen

Og kostnader generelt, mener de trolig også. For lite eller ingenting gjøres for å redusere skatter og avgifter i dette budsjettet. Men det kommer vel?

I mellomtiden blir det spennende å se om folk og bedrifter har like stor tiltro til Høyres liberale budskap ved valget til neste år - når den statlige pengestrømmen kuttes og kostnadsnivået samtidig forblir skyhøyt norsk.