Skråpulsen: Dyriske besettelser

Publisert: 14. november 2002 kl 13.53
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Hva er skjedd med oss? Er vi blitt dyrefetisjister hele gjengen?

Søndag for eksempel, midt i innspurten av Arbeiderpartiets landsmøte, nye terrorangrep i Midtøsten og Tsjetsjenia, og dagen før Vladimir Putin ankommer Norge, drar riksavisene Aftenposten og VG til med samme hovedoppslag:

«Ti små hundevalper reddes fra sultedøden av matmor Kine (23) som lar dem få morsmelk fra egne pupper.»

Saken er dermed opphøyet til landets viktigste begivenhet.

Og nå vil landbruksminister Lars Sponheim ha forbud mot å vise frem elefanter og sjøløver på sirkus. Dessuten skal katter få ID-kort, høns skal gå fritt, og norske kuer skal heretter få båsfrie soverom med myke, tørre madrasser og valgfrie sengekamerater.

For noen uker siden ble 9000 mink sluppet løs fra fangenskap. «Terroristene slo til» i hevnaksjon mot pelsdyroppdretterne. Ulvestrid og pelsdyrnæring er jo konfliktområder som i årevis har fått busta til å fyke og ammunisjonen til å hagle. Og så har vi jo selvsagt Keiko, denne høyt elskede filmstjerne-hvalen som ble påprakket oss for et par måneder siden. Og siden har forfulgt oss fra alle vinkler i absolutt alle kanaler. Ifølge Aftenpostens registrering over nordmenns lesevaner siste uke, er nyheten om Keikos nye vinterhjem rangert som nummer tre over avisens mest leste artikler. Øverst på listen kommer historien om en norsk penis-ring som kan utkonkurrere Viagra. Og noe dyrisk er det kanskje over den historien også. Dessuten ligger sirkuselefantene og ID-kort for katter på sjetteplass.

Tidligere SV-leder Hanna Kvanmo var rungende i sin kritikk da hun for mange år siden fikk følgende VG-forside i fleisen: «Pus er reddet».

Saken fortsetter under annonsen

Det var dagen derpå uendelige debatter og lange nattetimer. Blant vedtak og lovendringer som endelig var banket på plass, var lov om begrenset adgang til avlivning av villkatter.

Greit nok at sauer er ålreite dyr. Men vi trenger da ikke bli det.