Skal få vekk gjeldsslavene

Publisert: 2. oktober 2002 kl 16.26
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

- Det er merkelig at Frank Nordtømme i finansieringsselskapet Cresco i forrige nummer av ØR forteller at de i mange år har jobbet mot myndighetene for å få et sentralt gjeldsregister. Da vi var i møte med representanter fra Gjensidige NOR, som er eieren til Cresco, var de negative til et slikt register, sier rådgiver Knut Møller Lien.

Lien har siden 1998, gjennom selskapet Kreditnett AS, jobbet med å opprette et gjeldsregister som skal gi kredittinstitusjonene et skikkelig kredittvurderingsverktøy. Han kan fortelle Pengepuls-redaksjonen at få av dem han har vært i kontakt med har vært positive til et slikt register, til tross for at dette kan være en mulighet til å hindre at mennesker ender som gjeldsslaver.

- Siv Jensen er en de som har vært positivt innstilt. Ellers har de fleste vært negative. Til tross for at dette er en måte å hindre folk i å ta opp så mye lån at de kommer i en gjeldskrise. Med et slikt register er det mulig for låneinstitusjonene å få oversikt over den totale gjeldsbelastningen, og dermed gi en grundig kredittvurdering, sier Lien.

Nå er det først og fremst treg saksbehandling hos Datatilsynet som bremser utviklingen av registeret. Dersom Lien skulle få konsesjon mener han at et register vil kunne være oppe og gå om 3-6 måneder.

Saken fortsetter under annonsen