Seierstokt i Sverige

Publisert: 25. november 2002 kl 15.44
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I forbindelse med lanseringen av boken «Bokhandleren i Kabul» har Åsne Seierstad vært på seierstokt i Sverige. For også svenskene lærte den norske frilansjournalisten, forfatteren og multiprisvinneren å kjenne via hennes rapporter fra Afghanistan. I et stort hyllingsintervju i sine svenske kollegers fagblad «Journalisten», blir hun beskrevet som en som «med sitt lange utslåtte hår og personlige rapporter» brøt sjablonbildet av en krigskorrespondent.

I intervjuet sier hun at hun syns det var hennes plikt å rapportere om konsekvensene av krigen i Afghanistan fordi Norge valgte å støtte den. Og beskriver sin sterke dragning til å oppsøke mer mystiske steder fordi det «hjemme i Norge er så sikkert og selvsagt, ingenting kan hende meg der og det gjør meg rastløs og sliten.»

Som et eksempel på det motsatte forteller hun om den gangen hun sammen med en gruppe journalister kjørte bil utenfor Groznyj da en møtende russisk stridsvogn dukket opp. Plutselig åpnet noen tsjetsjenske geriljasoldater i bakhold ild mot stridsvognen og drepte en russisk soldat.

- Russerne oppfattet det som at skuddvekslingen kom fra vår bil, og begynte å vri kanonløpet mot oss. Vi kastet oss ut av bilen og ned i diket. Kort etter slo et prosjektil ned framfor bilen, sier Seierstad til sin svenske kollega.

Saken fortsetter under annonsen