Russerinvasjon?

Publisert: 14. november 2002 kl 13.57
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

NHO går inn for å bruke flere russere i norsk arbeidsliv. I dag gjør en særordning det mulig for russere fra Barentsregionen å få arbeidstillatelse i opptil to år for å arbeide i fiskeindustrien i Troms og Finnmark. Utover det er det ingen adgang for russisk arbeidskraft i Norge.

Ønsket om flere russere i Norge kommer frem i et notat fra NHO om forholdet mellom Norge og Russland, og spørsmålet om en næringsstrategi i forhold til det russiske markedet. NHO mener det er på tide at Norge kommer på banen for å posisjonere seg i det 145 millioner mennesker store markedet.

NHO slår fast at Putin og hans regjering har bidratt til økt politisk stabilitet og en positiv økonomisk utvikling. Derfor må Norge snarest få på plass en strategi for hvordan næringssamarbeidet skal styrkes.

Ved siden av økt bruk av russisk arbeidskraft, er stikkord fiskerinæring og energisektor. Det er begge områder av stor verdi for Norge og der samhandelen med Russland allerede er stor, poengterer NHO som mener næringsminister Ansgar Gabrielsen snarest må overta roret i retning østover.

Saken fortsetter under annonsen