Oljen i Irak

Publisert: 5. mars 2003 kl 14.11
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Hva skjer med oljen i Irak etter Saddams fall? USA sine planer om å angripe Irak har ført til økt spekulasjon om at en av hovedgrunnene er at President Bush ønsker å belønne amerikanske oljeselskaper. Irak har verdens nest-største oljereserver etter Saudi-Arabia.

Men ifølge analyser i Financial Times og Wall Street Journal nylig er dette en gal teori.

Olje-eksperter Wall Street Journal har snakket med sier at det trolig vil ta flere år før man vil se vesentlige kontrakter gå til vestlige olje-selskaper. Og hvis man ser på erfaringen fra Iran, ser man at selv en liberalisering ikke førte til en særlig økning av produksjonen, som ligger på samme nivå i dag som for ti år siden. Det skyldtes at nye olje-områder ikke har greid å motvirke nedgangen i gamle olje-felter.
En ny regjering i Bagdad må derfor bruke betydelige ressurser på å snu mer enn 20 års mangelfull modernisering av landets olje-sektor, påpeker eksperter.

Mange kjøpere av iraksk olje klager allerede på at kvaliteten har gått ned, hvilket kan sees som en indikasjon på at produksjonen går ned. Kun 24 av landets 73 oljefelter er i bruk i dag, ifølge Financial Times.

Dernest er ikke amerikanske oljeselskaper så desperate at de trenger å få tilgang til Irak for å øke sine inntekter, ifølge den britiske finansavisen.

Financial Times mener at et post-Saddam Irak i første omgang vil føre til en nedgang i olje-produksjon.

Saken fortsetter under annonsen