NHOs Nyskapingspris til PhotoCure

Publisert: 3. september 2003 kl 11.49
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Juryen uttaler at årets vinner er et eksempel på at nyetablering av en kunnskapsbedrift tar tid og koster penger ikke minst innen en bransje uten norske industrilokomotiver.

PhoteCure er børsnotert og ble etablert i 1993. Selskapet har 35 ansatte. Bedriften er bygget på forskningserfaring fra Det Norske Radiumhospitalet og tilbyr produkter og tjenester innen behandling av kreftsykdommer. Det særpregete ved bedriftens nyskaping er ifølge juryen bruk av legemiddel som belyses med egenutviklet lyskilde. PhotoCure produserer selv behandlingsremedier (legemidler og behandlingsutstyr), og har for tiden to produkter/metoder i markedet - en mot hudkreft og andre hudsykdommer og en mot blærekreft. Det pågår også en sistefase forskning på et nytt avansert diagnose og behandlingsprodukt for mage- og tarmkreft. Alle produktene er basert på fotodynamisk terapeutisk behandling sammen med væske/krem.

PhotoCure får prisen blant annet som følge av at bedriften kan vise til svært spennende forskning og nyvinning innen bruk av fotodynamisk terapi sammen med den patenterte kremen Metvix, men det avgjørende for juryen har vært at virksomheten har tatt det nødvendige steg innen kommersialisering av sine produkter. 2002 var året da det kommersielle salg av Metvix løftet seg, og allerede i dag kan bedriften vise til interessante salgstall.

NHO-juryen mener at bedriften er grundig finansiert, og minner om at det tar tid å etablere en ny kunnskapsbedrift. Og ikke minst tar det tid før man tjener penger. Selskapet hadde sitt første kvartalsvise overskudd i annet kvartal i år.

Bedriften hadde store fremskritt i fjor. Hovedproduktet fikk godkjennelsestatus for bruk i USA - det mangler kun en langtidsgodkjennelse før kommersiell bruk der - og er nå godkjent for bruk i 15 europeiske land og New Zealand. Salget er igangsatt fullt ut i Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og England.

Juryen har også lagt vekt på at bedriftens produkter har stor betydning for enkeltindivider (pasienter). Prisen er et reisestipend og et grafisk blad av kunstneren Rolf Graff.

Det er NHOs Arbeidsutvalg som beslutter hvem som skal få prisen, etter innstilling fra NHOs Utvalg for Mindre Bedrifter.

Saken fortsetter under annonsen