YS og LO krangler om sutring

Publisert: 29. januar 2010 kl 08.59
Oppdatert: 1. februar 2010 kl 08.51

- Vi skal ikke sutre uten grunn. Vi er blitt innprentet at arbeidslivet er blitt stadig tøffere de siste 20 årene. Men den nye arbeidslivsundersøkelsen YS har fått gjennomført, viser en positiv utvikling. Det er først når vi fester oss ved de gode eksemplene, at vi kan redusere sykefraværet og skape et enda bedre arbeidsliv, sier Kvalheim til Aftenposten.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har tidligere sagt til avisen at brutalisering i arbeidslivet ikke kan forklare det økende sykefraværet. Nå taler også Kvalheim LO og deler av SV midt imot. Han leder Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), som organiserer over 215000 arbeidstakere, blant annet offentlige tjenestemenn, transportarbeidere, bankansatte og store grupper i helsesektoren.

YS-lederen støtter seg på en undersøkelse gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet. Den viser at på tross av økte kompetanse- og effektivitetskrav opplever arbeidstakerne ikke mer stress enn før. Færre har hardt fysisk arbeid og flere mener de har fleksibel arbeidstid, heter det blant annet.

LO-sekretær Trine Lise Sundnes er enig i at utviklingen går i riktig retning, men mener Kvalheims uttalelse er en «invitasjon til å lene seg tilbake». Hun føyer til at utspillet gjør henne glad for at YS ikke har mer innflytelse i norsk arbeidsliv.

Saken fortsetter under annonsen