Tror Dagbladet er ferdig som papiravis

Publisert: 22. januar 2010 kl 09.25
Oppdatert: 25. januar 2010 kl 08.50

- Dagbladet er langt framme og i ypperste elitedivisjon på nye plattformer, men jeg er meget negativ til framtiden for Dagbladet som betalingsavis og dagsavis sju dager i uken, sier Gimnes til NTB.

Han tror nettutgaven på sikt vil overta nyhetsfunksjonen til papiravisen på hverdager, og at helgeavisen vil bestå av mer featuresaker, analysestoff og kommentarer.

- Hvis det skjer, må man gjøre en enda mer dramatisk kostnadsreduksjon i Dagbladet, sier Gimnes.

- Trist

Sjefredaktør Anne Aasheim kunngjorde torsdag at hun trekker seg fra stillingen og forsvinner «så fort hun får pakket». Nyheten kom som en stor overraskelse på de ansatte.

- Vi ble orientert bare minutter før allmøtet og så ikke dette komme. Det er trist, sier nestleder Kamilla Thoresen i Dagbladets redaksjonsklubb til NTB.

Toppsjefen går midt i en svært turbulent tid for Oslo-tabloiden. Dramatisk opplagsfall, sviktende økonomi og mange nedbemanninger har preget de fire årene hun har stått ved roret.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi har lagt bak oss noen år nå med svak opplagsutvikling. Da må en sjefredaktør på et eller annet tidspunkt tre til side og slippe andre krefter til, sier Aasheim til NTB.

Hun erkjenner at hun ikke har nådd målene hun satte seg da hun forlot NRK for å overta den tradisjonsrike avisen.

- Det tyngste med å forlate denne skuta er de fantastiske medarbeiderne. Vi har hatt en svært god dialog i tøffe tider, og det har jeg lyst til å takke de ansatte for, sier hun.

Etter allmøtet med de ansatte, ble det klart at også kultur- og debattredaktør Petter Raaum trekker seg.

- Dette er noe som har modnet seg over tid. Det har ikke noe direkte å gjøre med Annes avgang, selv om timingen ikke er tilfeldig, sier Raaum til dagbladet.no.

Tør ikke spå

Lars Helle er nå Dagbladets konstituerte sjefredaktør. Den erfarne journalisten kom fra stillingen som etikkredaktør og konstituert nyhetsredaktør i avisen.

Saken fortsetter under annonsen

Medieanalytiker Hans Hjellemo tør ikke gjette på hvem som vil overta jobben permanent.

- Det tror jeg styret i Dagbladet får finne ut av på egen hånd. Men det må iallfall være en person med ekstremt sterk rygg. Forrige gang Dagbladet skulle ansette en redaktør lurte jeg på hvem som ville seg selv så vondt, sier Hjellemo til NTB.

Presseveteran Knut Haavik sier til E24 at Dagbladet nå må bestemme seg for hvilken avis de vil lage.

- De har lenge vært en schizofren avis, og har både prøvd å være en hardtslående nyhetsavis og meningsbærende kulturavis. Det er på tide å ta et valg, det nytter ikke å ri to hester, sier han.

Haavik tror ikke nødvendigvis at det er den teknologiske utviklingen som gjør at papiravisen Dagbladet sliter, men at den har prøvd å kopiere VGs suksessformel uten å lykkes.

Ikke overrasket

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er ikke overrasket over Aasheims avgang.

Saken fortsetter under annonsen

- Det er ikke overraskende at en redaktør tar konsekvensene av sterkt sviktende opplagstall. Og når en leder mener hun har gjort sitt og ikke klarer å se muligheter for å snu skuta, er det modent og klokt å overlate roret til en annen, sier han til VG Nett. Han ønsker ikke å spekulere på hvem som kan overta.

VG-sjef Bernt Olufsen har også respekt for avgjørelsen og mener Aasheim gikk til en av de tøffeste oppgavene i norsk mediebransje da hun begynte i Dagbladet.

- Hun har utvilsomt gjort mye for å utvikle Dagbladet som mediehus med begrensede midler. Aasheim har stått midt i restruktureringen av hele Dagbladets redaksjon. Det er naturlig å respektere hennes avgjørelse, sier han til Aftenposten.

Dagbladet har de siste årene slitt med et stadig lavere opplag. I 2010 har avisen budsjettert med et gjennomsnittsopplag på rundt 80.000. I 2005 var gjennomsnittet 162.000. Avisen skal i år kutte mer enn 50 årsverk. (©NTB)