Tøffe tak og kostnadsjakt i Norske Skog

Publisert: 5. februar 2010 kl 09.06
Oppdatert: 8. februar 2010 kl 08.00

- Det blir nye tøffe tak i Norske Skog. Vi er nødt til å se på alt på kostnadssiden en gang til. Vi må se på en rekke områder som bemanning, om vi kan forenkle organisasjonen, om vi kan spare på innsatsfaktorer som strøm, trevirke og kjemikalier, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie til NTB.

Dårligere resultat

Torsdag presenterte selskapet regnskapstall som viser et brutto driftsresultat for fjerde kvartal i fjor på 472 millioner kroner. Det er en nedgang på 170 millioner kroner, eller 26,5 prosent fra samme periode i 2008.

For hele fjoråret ble driftsresultatet nærmere 2,2 milliarder kroner. Dette er 342 millioner kroner svakere enn tilsvarende resultat i 2008. Konsernet hadde driftsinntekter på 20,3 milliarder kroner i 2009, som mer 6,1 milliard svakere enn for 2008.

Bedre balanse

Svein Ombudstvedt har sittet i konsernsjefstolen i en måned. Han uttaler i forbindelse med resultatframleggelsen at selskapets finansielle situasjon har blitt bedret de siste årene.

- Hovedoppgaven framover er å bidra til å skape en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, forbedre produktiviteten og trimme konsernets kostnader slik at det er samsvar mellom kostnadsnivået og inntjeningsmulighetene, sier Ombudstvedt i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke nedlegging nå

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie sier til NTB at det ikke er et tema nå å stenge ned flere fabrikker. Selskapet har imidlertid liten tro på at markedet, som nå er i svak bedring, vil komme tilbake til tidligere nivåer.

Det amerikanske markedet for Norske Skogs produkter er mer enn halvert på noen få år. I fjor falt etterspørselen i Nord-Amerika med 25 prosent. I Europa var fallet 14 prosent.

- På begynnelsen av året var reduksjonen i etterspørselen mye finanskrisedrevet. På slutten av 2009 har vi nok sett at situasjonen for avispapir har forbedret seg litt. Men vi har ingen tro på at vi kommer tilbake til gamle nivåer. Vi må lære oss å drive lønnsomt med den etterspørselen vi ser nå, sier Bratlie. (©NTB)