Telenor utbetaler milliardutbytte etter tøft år

Publisert: 11. februar 2010 kl 09.31
Oppdatert: 12. februar 2010 kl 09.17

Telenors driftsinntekter økte med 1,5 prosent fra 2008 til 2009 til 97,7 milliarder kroner for året som helhet, og konsernet noterer en rekordhøy kontantstrøm på snaut 20 milliarder kroner. Likevel falt resultat før skatt fra 19,4 til 15,2 milliarder kroner i samme periode.

Den nordiske virksomheten sto for rundt halvparten av kontantstrømmen, med snaut 10 milliarder kroner. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas medga at det opplevdes som et i overkant ambisiøst mål da det ble satt i 2007. Da han la fram resultatet på Fornebu onsdag morgen gratulerte han sine nordiske sjefer med at målet ble nådd.

- Ser vi tilbake på utsiktene fra 2009 er dette veldig godt gjort og vi har en god base for videre posisjonering i det nordiske markedet, sa han.

Sikret posisjoner

Baksaas poengterte at Telenor i løpet av det internasjonale kriseåret 2009 hadde sikring av markedsposisjoner som hovedprioritet, snarere enn ny vekst. Prispress, valutaeffekter og vanskelige makroøkonomiske forhold i Sentral- og Øst-Europa bidrar til å holde resultatutviklingen tilbake. I Asia viser alle markedene Telenor er inne i tegn til ny vekst.

- Telenor-konsernet har i 2009 prioritert å sikre markedsposisjonene våre og å tilpasse aktivitetene til et krevende forretningsklima, sa Baksaas da han la fram kvartals- og årsresultatet onsdag morgen.

Selskapet leverte et driftsresultat på 13,3 milliarder kroner for 2009, en nedgang fra 15,7 milliarder kroner. Driftsinntektene var 97,7 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Mindre per kunde

Selskapet hadde i fjerde kvartal 174 millioner mobilkunder verden over, en økning på to millioner. Tallene viser imidlertid at Telenor i 2009 hadde lavere inntekt per kunde enn året før i alle markeder bortsett fra det nordiske.

Høy kontantstrøm og redusert rentebærende gjeld fra 39,3 til 25,5 milliarder kroner gjør at Telenor igjen kan gi aksjonærene utbytte.

- Styret har vedtatt å betale ut utbytte til eierne på to kroner og femti øre per aksje, tilsvarende et samlet utbytte på 4,1 milliarder kroner. Vi regner med at Telenor nå kan vende tilbake til normal utbyttepraksis allerede i år, sa Baksaas.

Aksjen falt

Resultatet ble godt mottatt onsdag av analytikerne nyhetsbyrået Reuters snakket med. Konsernet innfrir forventningene og blidgjør eierne, var tilbakemeldingene derfra.

Likevel reagerte markedet mer negativt. Etter endt handel var verdien på Telenor-aksjen redusert med 3,40 prosent til 75,40 kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Analytiker Tore Tønseth i Argo Securities mener markedet overreagerer,

- Tallene i seg selv var gode, de tar ned pengebruken i India og de betaler ut bra utbytte, sier han til E24.no. (©NTB)