Slik blir du synlig i søkemotorene

Publisert: 30. september 2009 kl 09.54
Oppdatert: 30. september 2009 kl 10.40

Verdens største søkemotor ­­Google.com har over 15 millioner søk daglig i Norge. Cirka 80 prosent av det norske søkemarkedet benytter google.com, og i 2009 forventes antall søk å øke med hele 30 prosent.

I en undersøkelse blant norske bedrifter vises det at Google er den markedskanalen som gir best avkastning (return of investment - ROI) av alle markedskanaler på internett. Dette fordi Google gir flest lesere per investert krone.

Søkemotoroptimalisering (SEO) er et begrep man bruker for å iverksette tiltak som skal påvirke nettsiden til å oppnå topp-fem rangeringer i søkemotorene. Det betyr at en av de fem første henvisningene på et søkerord får flere besøk til sitt nettsted enn de som har henvisning fra seks til ti. Henvisninger fra plassering 11 og utover er det svært få som klikker seg videre på.

Topp-fem plasseringer i søkemotorene kan mangedoble antall besøk til nettsiden din, og kan ha en markedsføringsverdi verdt flere hundre tusen sammenlignet med effekten av betalt annonsering.

Ingen vet eksakt alle reglene som Google benytter for å rangere nettsider, men det er tre hovedprinsipper vi vet om, og som må på plass for at Google skal anse nettsiden din som viktig og dermed rangere den høyere enn dine konkurrenter.

Tema.

Når markedet du opererer i leter etter varer og tjenester i søkemotorene, angir de som søker et søkeord i søkefeltet. Dette søkeordet kategoriserer søkemotoren som et tema. Dersom en bruker søker på temaet svømmebasseng og klikker på søk, vil google.com rangere og finne alle nettsider i sin database som søkemotoren anser har dette søkeordet som et hovedtema for sin nettside.

Saken fortsetter under annonsen

For at søkemotorene skal anta at nettstedet ditt har et relevant hovedtema for det aktuelle søket, vil den gå gjennomføre en rekke analyser av nettstedet. Nettsider som skriver om et konkret tema uten å blande inn for mange tilleggstemaer, vil normalt bli rangert høyere enn andre. Det er derfor smart å dedikere en egen nettside for hvert tema.

For å finne de beste temaordene som markedet søker etter, kan du benytte søkefraseassistenten til adwords.google.com ved å klikke på linken «få forslag til søkeord». (Se illustrasjon i pdf-en nedenfor.)

I den første tekstboksen kan du angi temaord (søkeord) og Google forteller deg hvor mange som har søkt på dette ordet de siste 12 månedene. På denne måten kan du finne de mest etterspurte søkeordene og lage temasider for disse. Ved første søket blir du bedt om å repetere et kodeord som skal angis i feltet under dette bildet. Får man ugyldig passord, er det fordi man har tastet feil og systemet lager dermed et nytt kodeord som må angis.

Temaordet må alltid nevnes i overskriften på selve nettsiden (HTML-kode <title>). Denne teksten vises også i den blå linjen helt øverst på programlinjen i nettleseren. (se illustrasjon.) Det er denne overskriften som blir synlig som en link i søkeresultatet hos søkemotorene.

I tillegg må du også angi en HTML-kode kalt meta description på den aktuelle nettsiden. (se illustrasjon.) Beskrivelsen må inneholde temaordet. Denne teksten vises under linken i søkeresultatet.

Slik ser kodingen ut i HTML på selve nettsiden: (se pdf)

Slik ser resultatet ut i søkemotoren Google: (se pdf)

Saken fortsetter under annonsen

Repetisjon.

Søkemotoren rangerer også nettsider etter relevans og tekstkvalitet. En av faktorene som gjennomgås, er hvor mange ganger temaordet prosentvis er nevnt i løpet av artikkelteksten. Google hemmeligholder tallene på optimal prosent. Sjekk dine topp-fem konkurrenter på søkeresultatet og finn ut hvor mange ganger de har repetert sine temaord.

Det er en fordel å ha flere linker til og fra undersider som inneholder temaordet i selve linkteksten.

Unngå å bruke uttrykk som klikk her eller les mer alene i selve linkteksten. Skriv heller temaord - klikk her. (Se illustrasjon i pdf.)

Det er viktig at overskrifter inneholder temaordet angitt i HTML-koden som <H1> fordi søkemotorene vektlegger disse. (Se illustrasjon i pdf).

Bekreftelse.

Den siste viktige faktoren av de søkemotoren legger vekt på, er om ditt nettsted har innkommende linker fra andres nettsteder. Navnet på linken kalles for link-omdømme og benyttes av søkemotorene for å få bekreftelse på temaene. En link som inneholder et temaord har derfor en fordel fremfor en link som ikke har temaordet i linkteksten.

Saken fortsetter under annonsen

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal henvende seg for å skape innkommende linker til sitt nettsted. Et godt nettsted å starte er å få en innkommende link via www.startsiden.no, som for øvrig er Norges tredje største startside.

Besøker du www.dmoz.org og får en innkommende link fra dette nettstedet, vil ditt nettsted automatisk få link fra over 70.000 andre søkemotorer og kataloger - helt gratis. På denne måten får du raskt bygd opp en god plattform for innkommende linker til ditt nettsted.

Linker fra andre relevante temasider teller sterkere enn kun fra startsider og kataloger. Driver du for eksempel en nettside som omfatter golf, er det en fordel å ha innkommende linker fra andre golfsider. Disse linkene vil være mer betydningsfulle for google.com enn linker fra nettsider som ikke er relevant til din temaside. Desto flere som linker til ditt nettsted, desto viktigere blir du for google.

Lykkes du med topp-fem plasseringer i Google, vil din nettside også bli synlig i en rekke andre søkemotorer og kataloger. Eksempelvis fremviser kvasir.no gratis topp-10 rangeringer fra google.com på sine søkeresultater.

Søkemotoroptimalisering er veldig viktig for å oppnå suksess med sin hjemmeside. Sørg for at du selv tar tak i dette eller la profesjonelle byråer gjøre jobben for deg.