Mener selskap sminker bort dårlige tall

Publisert: 14. januar 2010 kl 09.05
Oppdatert: 15. januar 2010 kl 09.00

Som eksempel vises det til at selveste børslokomotivet Statoil brukte ordet «adjusted» (justert) hele 254 ganger i selskapets siste kvartalsrapport.

Aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securities sier til Dagens Næringsliv at mange tall åpenbart er for høye, og viser til SAS som for 2008 presentere et justert resultat der 12 milliarder svenske kroner var tatt bort fra den versjonen som selskapet valgte å fremheve.

- Gode ting er ordinære, mens dårlige nyheter konsekvent behandles som ekstraordinært. Det er ikke uten grunn at det justerte resultatet populært blir kalt «earnings before the bad stuff», sier den erfarne aksjestrategen.

Revisor Lars Inge Pettersen i KPMG la under en konferanse onsdag fram tall fra et 30-tall selskaper, der nesten 43 prosent bruker justerte tall i en eller annen form.

Investorkontakt Sture Stølen i SAS sier at selskapet ikke presenterer justerte tall for å lure noen, men for at det skal være enklere å forstå virksomheten. Også informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil har en lignende forklaring:

- Vi bruker justerte tall resultater for å gi et mest mulig reelt bilde av driften. Analytikerne har gitt oss god respons, sier han. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen