Fra Heidrun-feltet.

Krevde 11 milliarder kroner fra Statoil - fikk 700 millioner

Publisert: 16. januar 2010 kl 10.54
Oppdatert: 18. januar 2010 kl 15.58

Pengene skal gjøre opp for utgifter staten hadde i forbindelse med Kårstø-utbyggingen rundt tusenårsskiftet.

I rettssaken krevde staten verdier for opp mot 11 milliarder kroner, blant annet gjennom eierandeler i Mikkel-feltet, men fikk ikke medhold i dette.

Både Olje- og energidepartementet og Statoil opplyser at de vil vurdere å anke saken.

Fornøyde

Informasjonsdirektør i Statoil, Ola Morten Aanestad, sier at de er godt fornøyde med dommen.

- Vi har fått medhold i vårt hovedsyn om at staten ikke har krav på eierandeler i Mikkel-feltet. Samtidig tar vi til etterretning at vi er idømt å betale en kompensasjon på rundt 700 millioner kroner, og vi vil bruke noe tid på å vurdere om vi skal anke dommen, sier Aanestad til NTB.

Bakgrunnen for saken er at Kårstø-anlegget måtte bygges ut for å håndtere økt gassproduksjon da Åsgard-feltet ble bygget ut. Staten, som var en av eierne i Åsgard-feltet, var med på å betale regningen for denne utbyggingen.

Saken fortsetter under annonsen

Strid

I ettertid er det oppstått strid om disse kostnadene, og andre selskaper som var med under utbyggingen har fått kompensasjon blant annet i form av muligheter for eierandeler i Mikkel-feltet. Staten mente på bakgrunn av en erklæring fra Statoil at den også hadde krav på en slik kompensasjon.

Stavanger tingrett kom fram til at staten har rett på noe kompensasjon, men kravet om eiendeler i Mikkel-feltet ble altså avvist. (©NTB)