Jubler over Gudrun-kontrakt

Publisert: 19. februar 2010 kl 09.22
Oppdatert: 22. februar 2010 kl 09.06

Kontrakten er på om lag en halv milliard kroner, og er tildelt Aker Solutions etter at Statoil nå er blitt enig med sine partnere om utbygging av Gudrun-feltet.

- Det at vi vinner denne jacketen i internasjonal konkurranse bekrefter at vi gjør ting riktig, sier administrerende direktør Nina Udnes Tronstad til Aftenbladet.no.

Først vil det bli gjort ingeniørarbeid i Oslo, mens selve byggingen ved verftet, som totalt har 600 ansatte, vil begynne i juli. Om lag halvparten av arbeidsstokken i Aker Verdal jobber med den typen oppdrag som Gudrun-understellet representerer. Understellet skal leveres fra Aker Verdal sommeren 2011.

21 milliarder

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier at utbyggingen av Gudrun-feltet er av stor betydning for norsk leverandørindustri.

Utbyggingen vil koste nær 21 milliarder kroner, ifølge Statoil.

- Dette er en viktig milepæl i arbeidet for å videreutvikle denne delen av Nordsjøen. Det har vært en lang prosess, men jeg vil berømme de involverte for vilje til å finne en god helhetlig løsning, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge i Statoil.

Saken fortsetter under annonsen

Statoil er operatør for feltet og rettighetshaver sammen med Marathon Petroleum Norge og GDF Suez.

Konkurransedyktig

Riis-Johansen er strålende fornøyd med at planene om å bygge ut Gudrun nå er klare.

- Dette er en beslutning av stor betydning for aktivitetsnivået på sokkelen generelt, men ikke minst for verftsindustrien og den krisen vi ser langs kysten nå, sier Riis-Johansen til NTB.

Han sier at utbyggingen kommer på et svært gunstig tidspunkt og er viktig for den delen av industrien som i dag sliter mest. Statsråden regner også med at kontraktene i stor grad kommer til å gå til norsk industri.

- Dette er et prosjekt av den tradisjonelle typen med understell og en plattform som står alene. Vi vet også at dette er en type plattform hvor norsk industri er konkurransedyktig, sier Riis-Johansen.

Rask saksgang

Saken fortsetter under annonsen

Gudrun-feltet ligger om lag 55 kilometer nord for Sleipner-installasjonene, og skal settes i drift i 2014. Riis-Johansen lover en rask politisk saksgang.

- Jeg er innstilt på å legge saken fram for Stortinget og få den gjennom der før sommeren, sier han.

Olje og gass vil bli transportert fra Gudrun-feltet til Sleipner A-plattformen. Gassen vil bli transportert videre til gassmarkedene fra Sleipner A, opplyser Statoil.

- Sleipner er den plattformen der vi har mulighet til å skille ut CO2, så dette er jo veldig bra i forhold til miljøaspektet, sier statsråden.

Gudrun-feltet ble første gang påvist i 1974, og StatoilHydro ble operatør i 1997.

Viktig

LO-leder Roar Flåthen mener det er viktig at norsk leverandørindustri sikres oppdrag i forbindelse med Gudrun-utbyggingen.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er en riktig og viktig beslutning, og den er i tråd med det vi har ønsket oss, sier Flåthen.

Bransjesjef Rolf Hestenes i Norsk Industri håper at Statoil velger norske løsninger og tildeler kontrakter raskt.

- Hele utbyggingen kan tas hjemme. Dette er oppgaver norske leverandører kan ta på seg, sier han til Stavanger Aftenblads nettutgave. (©NTB)