Johnsen varsler bonusregler for næringslivet

Publisert: 5. februar 2010 kl 09.09
Oppdatert: 8. februar 2010 kl 08.44

Hensikten med de nye reguleringene for finansnæringen er å komme til livs bonusordninger som stimulerer til å ta høy risiko på lang sikt for avkastning på kort sikt.

Denne type bonuser og variabel lønn er blitt gitt delskyld for at den siste finanskrisen ble utløst. Muligheten for skyhøy personlig inntjening, kan ha ført til at finansfolk internasjonalt satte sine institusjoner i en risikosituasjon som tappet finansinstitusjonene for tillit i markedet.

- Vi må ta lærdom av historien, så vi unngår å gjøre de samme feilene på nytt, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Strengere regler

Han varsler strengere reguleringer av markedsøkonomien generelt, og finanssektoren spesielt, som skal «sikre moderate bonusordninger og insentivordninger som ikke stimulerer til økt risiko». Det kom fram da Johnsen talte til Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Lysebu i Oslo onsdag formiddag.

Han antyder overfor NTB at Norge trolig vil ta i bruk et regelverk som ligner på det EU-systemet jobber med. Her ser man blant annet på hvordan bonusordninger kan gis et mer langsiktig mål ved at den prestasjonsbaserte avlønningen beregnes ut fra et resultatgjennomsnitt over eksempelvis tre år.

Kommer før sommeren

Saken fortsetter under annonsen

- Det er en forutsetning for et finansielt system som er i stand til å støtte oppunder en god, realøkonomisk utvikling at vi utbedrer de svakhetene som er avdekket når det kommer til reguleringer, tilsyn og risikostyring, sier han.

Når det nye regelverket trer i kraft er foreløpig usikkert, men Johnsen regner med at et forslag basert på arbeidet til Finanstilsynet (tidligere Kredittilsynet) kan legges fram i løpet av vårsesjonen i Stortinget. (©NTB)