Forskere kan skape nye børslokomotiver

Publisert: 1. mars 2010 kl 09.19
Oppdatert: 2. mars 2010 kl 09.14

Finanskrisen ser ikke ut til å dempe interessen for å omgjøre egne ideer til bærekraftig utvikling. Tvert imot. Særlig innen medisin og klima, men også marin bioteknologi og miljø har engasjementet vært stort for gründerskap, viser en rundspørring NTB har foretatt ved landets universiteter.

Alle de store universitetene har etablert kontorer som skal kommersialisere forskningsresultater. En lovendring i 2002 sørget for at universiteter og høyskoler overtok retten til kommersiell utnyttelse av egne forskningsresultater.

Fellesbetegnelsen er technology transfer office (TTO), kontor for teknologioverføring, som skal hjelpe forskere å vurdere, patentere og kommersialisere forskningsresultater.

Oslo doblet

Universitetet i Oslo (UiO) opprettet i 2004 aksjeselskapet Birkeland Innovasjon for å ta seg av dette nybrottsarbeidet.

- I 2008 fikk vi innmeldt 61 forskningsbaserte ideer. I fjor hadde vi nesten en dobling, 118 forslag. Av dem jobber vi videre med rundt 40 prosent. Dette viser en klart økende interesse for kommersialisering blant våre forskere, sier administrerende direktør Jostein Dalland til NTB.

Han understreker at det er langt fra gode ideer og patent til suksess på børs, men gleder seg over at selskapet siden starten har resultert i 28 kommersialiseringer, av dem 16 nyetablerte selskaper.

Saken fortsetter under annonsen

12 medarbeidere må holde seg innenfor et budsjett på i underkant av 30 millioner kroner.

Børslokomotiver

Tradisjonelt har NTNU i Trondheim utvist størst entreprenørånd blant norske universiteter og høyskoler. Nå får også de konkurranse. Potensialet er stort, mener daglig leder ved NTNU Technology Transfer, Karl Klingsheim.

- Vi er med i den tidlige fasen, og ser på oss selv som fødselshjelpere for nye virksomheter. Men vi er avhengig av å få inn andre som bærer dette videre. Vår jobb er å dra ideer ut av laboratoriene og over til investorer. Jeg tror flere av prosjektene kan bli børslokomotiver, sier Klingsheim til NTB.

Fasit i fjor var 94 ideer for videreutvikling, mot 80 året før.

- Vi er fornøyd med utviklingen, men vil få til mer. Vår ambisjon er 100. Siden starten i 2004 kan vi registrere 46 suksessprosjekter som er ferdigkommersialisert. De har resultert i 26 nye selskaper og 20 lisenser som er videreført gjennom eksisterende bedrifter, sier Klingsheim.

Sist år var det særlig interesse for biomedisin, klima og energi ved NTNU Technology Transfer, som har 17 medarbeidere og årsbudsjett på 22 millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Rom- og jordtekno

I 2005 etablerte Universitetet i Tromsø sammen med Universitetssykehuset Nord-Norge og Norut Gruppen selskapet TTO Nord, som samarbeider tett med Norinnova, tidligere Forskningsparken Tromsø AS.

Til sammen registrerte de to selskapene, som arbeider for en sammenslåing, 80 ideer med klart forretningspotensial. Året før var tallet 51.

- For tiden er det stor interesse for sektorene marin bioteknologi, biomedisin, telemedisin, rom/jordteknologi og fiskerisektoren. Mest lovende hittil er et prosjekt som går på medisinutvikling innenfor barnesykdommer, sier kommersialiseringsrådgiver Ragnar Brataas til NTB.

På Vestlandet jobber Bergen Teknologioverføring AS (BTO) for åtte forskningsinstitusjoner. For tiden arbeider BTO med mange ideer innenfor oljeteknologi, medisinsk teknologi og utvikling av bedre og billigere legemidler, ifølge informasjonsmanager Christina Hæraas. (©NTB)