Dr. Nouriel Roubini. University of New York.

Dr. "Doom" spår høy oljepris

Publisert: 2. februar 2010 kl 08.36
Oppdatert: 8. februar 2010 kl 10.08

Nouriel Roubini fikk tilnavnet Dr. Doom, som betyr undergang da han som omtrent den eneste i verden varslet finanskrisens komme, for døve ører. I går deltok han på Acta-konferansen i Oslo. Ifølge Roubini er det fortsatt økonomisk vekst i Kina som vil drive etterspørselen etter olje.

- Så lenge de fremvoksende markedene fortsetter å vokse innen rimelige rammer, er oljen svært viktig. Det vi også har sett er at det der råvareeksportørene som klarer seg best, sier han til Dagens Næringsliv. Men, ifølge Roubini er det mørke skyer i horisonten for verdensøkonomien. En kinesisk kredittboble, den høye amerikanske statsgjelden og problemer i flere av eurolandene som for eksempel Hellas, Italia og Spania kan føre til store utfordringer i tiden fremover. I USA frykter Roubini at man vil trykke penger for å betjene statsgjelden. Den politiske situasjonen der kan fort låse seg ved at demokratene legger ned veto mot budsjettkutt, mens republikanerne legger ned veto mot skattekutt. Kina kan gjøre to feil ifølge professoren, stramme inn for mye for raskt, eller for lite for seint.
- På kort sikt kan det skape en kredittboble og høyere inflasjon. På lang sikt kan Kinas politikk øke faren for deflasjon. I Europa kan landene som sliter mest med størst underskudd komme i en situasjon med langvarig stagnasjon. Roubini mener at landene i verste fall vil kunne se seg tjent med å bytt ut euroen.

Saken fortsetter under annonsen