Øystein Stray Spetalen

Bra med avisdød

Publisert: 2. februar 2010 kl 08.55
Oppdatert: 9. februar 2010 kl 17.47

I USA har det vokst fram en ny kultur der private donasjoner og midler blir brukt til å styrke den seriøse og gravende journalistikken. I Norge deler staten ut rundt 300 millioner kroner i pressestøtte hvert år.

Investor Øystein Stray Spetalen har opprettet et fond for medieofre etter at han selv havnet i klinsj med Dagbladet i 2007. I en e-post til Dagens Næringsliv skriver han at «Når vi ser de historiske eksemplene på medienes gale fremstillinger og skjuling av informasjon i politiske og viktige saker vil papiravisenes død kun bety en styrking av ytringsfriheten».

Han mener nye medier som Facebook, YouTube og internettaviser osv. vil slippe langt flere mennesker til orde. Spetalen unnlater å svare på spørsmål om han kunne tenke seg å støtte uavhengige graveprosjekt med egne midler. Det kan imidlertid investor Jens Ulltveit-Moe.

- Det har vært et klart tap av kvalitet i norske aviser. Jeg skulle gjerne bidratt med midler for å få til noe som øker faktagrunnlaget og den faglige debatten, men ikke sensasjonsjournalistikk, sier han til DN.

Saken fortsetter under annonsen