Bonusfest i gjødsel

Publisert: 16. februar 2010 kl 08.55
Oppdatert: 1. mars 2010 kl 09.42

Næringsminister Trond Giske er en av de mange politikerne i den rød-grønne regjeringen som har vært kritisk til bonuser. Likevel anbefaler regjeringen, med næringsministeren i spissen, Yaras kjøp. Det skriver Dagens Næringsliv. Staten eier nesten 43 prosent av Yara. Høyre derimot reagerer på de høye bonusene blant de amerikanske sjefene dette oppkjøpet utløser.

- Dette må være et tankekors for de rød-grønne. Sier næringspolitisk talsmann i Høyre Svein Flåtten. Også Frp reagerer.

Finansminister Sigbjørn Johnsen jobber her hjemme med planer om å sikre moderate bonuser i finansnæringen. Han har vært ute og refset bonusutbetalinger allerede.

Dagens Næringsliv skriver at Trond Giske på sin side måtte ringe Yara og sjekke, etter at DN konfronterte han med fakta om de høye bonusene. Bare toppsjefen i amerikanske Terra Industries alene får en gevinst av salget på 86,5 millioner kroner. Giske tviler på at han kan stoppe de skyhøye bonusutbetalingene. De er basert på gamle avtaler i det amerikanske gjødselselskapet.

Yara har de siste fire årene brukt 49 milliarder kroner på oppkjøp av andre selskaper. I går ble det kjent at Yara kjøper amerikanske Terra Industries for 24,6 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen