Bonuser øker profitten

Publisert: 22. februar 2010 kl 08.56
Oppdatert: 22. februar 2010 kl 09.40

- Det er penger vi betaler ut med glede. Dette er resultatlønn. Desto mer selskaper går med driftsoverskudd, desto mer blir det til de ansatte sier admin. dir. Gorm Hedløy i Mesan, som har satt av syv millioner kroner til bonuser i år, til Dagens Næringsliv.

- Dette kommer godt med. Jeg vil nok bruke midlene til nedbetaling av gjeld, sier sjefskonsulent Martin Kvalvik, som får bonus for sjette gang i selskapet på toppen av en god fastlønn.

Men ikke alle er like glade for ethvert bonussystem. KLP er kritiske til bonuser som oppstår på grunn av fusjon eller oppkjøp - som de millionbonusene som ledelsen i amerikanske Terra får når Yara fusjonerer dem inn. Her i landet har konsernledelsen i Tandberg rett til vederlag tilsvarende fra seks måneder til to års lønn. I EDB Business partner hadde avgåtte Endre Rangnes 18 måneders etterlønn som eierskiftebonus, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi mener det kan gi utilsiktede konsekvenser fordi det gir ledelsen insentiver til å bli kjøpt opp. Det kan være i strid med selskapets og eiernes interesser på lang sikt. Det kan også føre til at ledelsen motiveres til å selge virksomheten for mindre enn den er verdt, sier leder for ansvarlige investeringer i KLP, Jeanett Bergan.

Saken fortsetter under annonsen