Betal for det du får

Publisert: 1. oktober 2009 kl 10.13
Oppdatert: 1. oktober 2009 kl 10.18

Dette gjør du på Google AdWords, verdens største søkemotor, som også er den viktigste markedskanalen på internett i Norge.

Søkemotorer er den tredje største markedskanalen blant norske medier, og faktisk større enn papirutgaven av alle aviser i Norge med tanke på visning av annonser.

I en undersøkelse blant norske bedrifter vises det at Google er den markedskanalen som gir mest tilbake -return of investment, ROI, - av alle markedskanaler på internett. Dette fordi Google gir flest lesere per investert krone. Andre annonseaktører, som gulesider.no, kvasir og nettkatalogen, ligger lenger ned på listen på denne ROI-skalaen.

Betaling per klikk.

Google AdWords er en annonsetjeneste fra Google som fungerer etter prinsippet no cure, no pay. Man betaler kun per klikk, ikke per antall visning.

Dersom 100.000 søker etter dine varer eller tjenester, og bare 15 personer klikker på annonseteksten din, betaler du kun for disse 15 klikkene. Med andre ord, annonsen har fått 100.000 visninger og 15 klikk.

Prisen du må betale per klikk bestemmes gjennom et budgivningssystem. Prisen ligger normalt mellom 2,50 - 8,00 kroner, men i enkelte bransjer er konkurransen mot samme søkeord større, og prisen kan komme opp i 60-90 kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Kontroll.

Google AdWords har en avansert kontrollmodul som hindrer misbruk av klikkaktiviteter.

Du oppnår full kostnadskontroll ved at du angir et valgfritt 30 dagers budsjett og oppgir maks pris per klikk som du er villig til å betale for. Dersom budsjettet er oppnådd innen 30 dager, stoppes visningene automatisk å vises denne måneden. Du kan når som helst sette dine annonsekampanjer på pause, og dermed stanse annonseringen via kontrollpanelet til AdWords.

Du har tilgang til statistikk som viser antall klikk fordelt på antall visninger, og du kan løpende justere budsjett og pris per klikk når det måtte passe deg. Det finnes mange forskjellige betalingsvarianter, som forskuddsbetaling eller etterskuddsvis betaling med kredittkort.

Respons.

Det er viktig å være blant de syv første annonsene på den siden søkere havner når de søkt på et ord. (Se illustrasjonen.) De tre øverste annonsene får flest klikk. Derfor byr annonsører, som i et auksjonssystem, på å komme dit. Men det er også slik at mange som har annonsene på 3.-7.-plass på siden opplever bedre respons enn annonsene over i form av e-post- og telefonhenvendelser.

Det nettstedet leseren havner på etter at vedkommende har klikket på annonsen (landingssiden) må omfatte det du annonserer for.

Saken fortsetter under annonsen

Du bør statistisk kunne oppnå to prosent henvendelser av innkommet trafikk. Merk at respons ikke er det samme som salg.

Når det gjelder tjenester, viser statistikken at de fleste besøkerne på annonsørenes nettsider vil ta kontakt per telefon fremfor e-post. Suksess på nett måles derfor ikke bare i antall e-post. Det kan derfor være en idé å spørre innringere hvordan de fant din bedrift.

Registrering.

Du må betale 40 kroner i etableringsgebyr for å opprette en AdWords-konto. 80 kroner er det minste du kan betale inn. Hvis du begrenser deg til 80 kroner, får du altså annonser for 40 kroner. Betaler du 1000 kroner, får du annonser for 960.

Slik registrerer du deg:

Gå inn på http://AdWords.google.com

  • Trykk på Start nå.
  • Velg standard (ikke enkel oppsett)
  • Lag to annonsevarianter som skal rotere likt (Start med konkurrentenes + din egen)
  • Mål responsen nøye via e-post og telefon
  • Etter 100 henvendelser bør du gjennomgå statistikk og regne på ROI (Return On Investment)
  • Den annonsevariant med flest klikk per visning, er den annonsevarianten du bør benytte i tradisjonell media. (Bør ha minimum 100 klikk per annonsevariant før avgjørelse tas)
  • Test alltid ut en annonsevariant som kan slå din nåværende vinnerannonse
Saken fortsetter under annonsen