Bedre i 2010: Direktør Gabor Molnar i Experian tror det vil gå bedre for bedriftene i år enn i fjor, med færre konkurser.

Bedre for bedriftene

Publisert: 18. januar 2010 kl 09.05
Oppdatert: 19. januar 2010 kl 11.20
- I desember sank konkurstallene i Oslo og Akershus med henholdsvis 41 og 49 prosent sammenlignet med desember året før. Det er oppsiktsvekkende mye, sier direktør Gabor Molnar i analyse- og kredittopplysningsbyrået Experian, til Newswire.

I hele landet var det 333 konkurser i desember. Det er det laveste månedstallet siden feriemåneden juli, og det er 86 færre konkurser enn i desember 2008.

- For mange bransjer tror vi det i år blir en betydelig nedgang i konkurstallene sammenlignet med i fjor, mener Gabor Molnar.

Best i øst

Størst nedgang i antall konkurser i desember var det for bransjen omsetning og drift av fast eiendom, men også i bygg og anlegg var det en stor forbedring.

- Trolig vil konkurstallene også for butikker, serveringssteder og andre servicenæringer synke i år. Det var svært mange butikkonkurser i fjor, sier Experian-direktøren.

Han mener fortsatt lav rente og god lønnsvekst i 2010 vil holde hjulene i gang for mange bedrifter innen servicesektoren.

Saken fortsetter under annonsen

- Folk flest kommer nok til å bruke enda mer penger i år enn i fjor, sier Molnar.

Konkursnedgangen i desember var ekstra stor på Østlandet. I tillegg til Oslo og Akershus, har Vestfold, Hedmark og Oppland en konkursnedgang som er større enn landsgjennomsnittet.

- Men ikke alt gikk på skinner i desember. To folkerike fylker som Hordaland og Sør-Trøndelag kunne rapportere om flere konkurser enn samme måned året før, på henholdsvis 34 og 37 prosent.

Tung start

Rundt halvparten av bedriftene som gikk konkurs i fjor var under fem år gamle.

- Det er de første to årene som er mest kritiske for nystartede bedrifter, og mange foretak som ble startet midt i oppgangsbølgen i 2007 og første halvdel av 2008, hadde ikke forutsetninger for å klare seg gjennom finanskrisen.

I desember var det ekstra mange NUF (Norsk avdeling av utenlandsk foretak) som gikk konkurs, sammenlignet med andre foretaksformer.

Saken fortsetter under annonsen