Mediepulsen: Mediefiguren Sven O. Høiby

Publisert: 2. januar 2003 kl 10.03
Oppdatert: 23. september 2009 kl 14.10

Den gamle journalisten Sven O. Høiby er tilbake i manesjen igjen. Som fast honorert Se og Hør-medarbeider. Høiby får 3.500 kroner i måneden av Se og Hør. I tillegg får han 10.000 kroner for oppslag på forsiden og 5.000 kroner for deltakelse i artikler inn i bladet. Hittil i år har han mottatt vel 160.000 kroner av bladet. Alt ifølge Høiby selv.

Men det er ikke som gammel fagmann Høiby er funnet verdig et comeback i pressen. Det er i egenskap av sitt konfliktfylte forhold til sin egen datter. En konflikt som kun er interessant fordi hans datter er Norges kronprinsesse. Se og Hørs rojalistiske medarbeider har erklært seg som innbitt motstander av kronprins Haakon og kronprinsesesse Mette Marits ekteskap. Her har Se og Hør skaffet seg en medarbeider som effektivt kan bidra til å dyrke, ikke bare konflikten mellom far og datter, men konflikten i folket om hvorvidt ekteskapet var «riktig eller galt».

Samtidig har Se og Hør skaffet seg en medieklovn som lar seg bruke som tragisk underholdningsobjekt. Sven O. Høibys rolle i Se og Hør får oss til å minnes en viss postmann som Se og Hør omfavnet etter at han ble «Kvitt eller dobbelt»-helt. I bladets klamme favn ble vi vitne til postmannens vekst og fall. Vi minnes også hallodamen som av en eller annen grunn ble kjendis fordi hun ble gjort til kjendis av Se og Hør.

Vi har stor sans for Fædrelandsvennens vurdering; «Vi kunne fylt hele avisa med Sven O. Høibys merkelige krumspring og uttalelser. Og det kunne vi lenge før hans datter ble kronprinsesse.» For Fædrelandsvennen er Sven O. Høiby komplett uinteressant. Og i hele floraen av norsk presse tror vi faktisk Fædrelandsvennen er den som vet best i denne saken. De har tross alt levd med mannen før vi andre ble kjent med ham.

Saken fortsetter under annonsen