Mediepulsen: Den som var kjendis?

Publisert: 14. november 2002 kl 13.49
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Vi kan det meste om inkassokrav. Derfor sier vi ikke ha-ha når vi leser om TV-kjendis Tande Ps smørbrødliste av inkassokrav og ubetalte regninger i forbindelse med restaurantdriften hans. Det må være lov å prøve seg.

Det som ikke er like lett å svelge unna, er medias omfavning av mannen når han skal bortforklare den elendige driften. I beste sendetid i flere TV-kanaler, over førstesider i tabloidpressen.

«Knuses av smuglere», står det. Uten et kritisk spørsmål til egen lovlydighet får NRK-kjendisen legge ut om hvordan det er umulig å drive restaurant lovlig. Hvordan smuglersprit, ulovlig importert kjøtt, sigaretter og svart arbeid florerer og tar knekken på Tande-P.

Velkommen etter, sier vi. Økonomisk Rapport har bivånt razziaer i Oslos restaurantverden og sett rottebæsj florere på matlagre mens kelnere hopper ut bakveien for ikke å bli tatt for ulovlig arbeid eller opphold. Vi har fått med oss at justisministeren for lengst har bedt politiet øke innsatsen mot de lugubre restaurantene som dukker opp.

Mens Oslo kommune ser ut til å dele ut bevillinger i øst og vest, gjør arbeidstilsyn og næringsmiddelkontroll nå sitt for å ordne opp. Det er prisverdig. Det som ikke er like prisverdig er at nettopp Tande-P teller med blant dem som gir landets tilsynsmyndigheter arbeid.

For da NRK-kjendisen bygd om og gjenåpnet Dovrehallen i Storgata i Oslo under navnet Tandy’s tidligere i år, gjorde han det uten å melde om eierskifte til arbeidstilsynet eller søke om godkjenning av ombyggingen. Han brøt altså loven på flere punkt. Arbeidstilsynet vurderte å politianmelde mannen.

Hva som er minst lovlydig av ulovlige ombygginger eller smuglersprit skal ikke vi mene noe om. Men hvorfor ikke Tande-P ble spurt av pressen om hvordan han selv forholdt seg til loven da han satte i gang finner vi det betimelig å spørre om.

Saken fortsetter under annonsen

Og hvorfor i all verden tok ikke Tande-P bryet med å orientere tilsynsmyndighetene om sine erfaringer med smuglerkjøtt og sprit hvis det var så ille? Vi bare spør.