Kina knuser amerikanerne

Publisert: 10. november 2003 kl 09.36
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Amerikansk industri har nærmest brutt sammen siden 2000, skriver Den Danske Bank, som mener at den milde resesjonen i verdensøkonomien ikke kan ha hovedskylden. Banken mener at det er kinesisk industri som har gjort livet surt for amerikanske konkurrenter.

Banken skriver i sin analyse av amerikansk industri, Fokus: USA, industrien i klemme, at nedturen siden 2000 er den dypeste siden andre verdenskrig. Banken mener at nedturen startet i 1997, da Asia var i krise, lenge før vestlig økonomi gikk i stå. Bankens analytikere skriver at amerikansk industri ikke er konkurransedyktig nok fordi dollaren er for dyr. Dollaren må svekkes ytterligere 15 - 20 prosent før det hjelper amerikansk industri nok. Globaliseringen av verdenshandelen har gjort amerikansk industri mer følsom for svingninger i valutakursen.

Kinesisk kurspolitikk sørger for at kinesiske varer blir stadig billigere i forhold til amerikanske. De selgere varene «for billig» på verdensmarkedet. Det truer i seg selv masseproduserende industribedrifter i USA. Det er varmgang i kinesisk økonomi, og den har skapt prispress på råvarer, som også amerikansk industri lider under. Andre utviklede land lider også, men det er verst for amerikanerne.

Analytikerne tror ikke amerikanernes konkurranseproblem er løst før kineserne slutter å fastholde valutaen sin mot dollar.

Saken fortsetter under annonsen