Inflasjon av kvinnekonferanser

Publisert: 12. september 2003 kl 14.18
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Høsten er tydeligvis tid for ny giv - fortrinnsvis for den kvinnelige delen av befolkningen. For gang på gang denne høsten (og flere år tidligere) fylles Oslo Konserthus og Grieghallen i Bergen opp med kvinner som ønsker ny inspirasjon i arbeids- og privatlivet.

- Konferansene dekker et behov hos kvinner. Men det er kanskje ikke de kvinnene som er kommet lengst som er tilhørere på disse konferansene, sier lederutvikler og doktorgradsstudent hos BI, Anne Grete Solberg. Hun tror at mange av deltakerne er kvinner i «startgropa» eller som har begynt å tenke at en yrkeskarriere er noe for dem.

Kvinner i tiden er første konferanse ut den 7. november, tett fulgt av Din beste inspirasjonsdag den 14. november og så konferansen Alle tiders kvinner to uker senere.

Månedsmagasinet Henne og kurs- og konferansearrangøren Confex står bak flere av konferansene. Og kursarrangøren har leid inn blant annet tidligere WHO-direktør Gro Harlem Brundtland, konserndirektør Monica Salthella i Sparebank 1 Vest og forlagsdirektør Ellen Arnstad som alle vil dele sine erfaringer med kvinnene (og mennene?) på tilhørerstolene. Og selvfølgelig er det ikke gratis å bli inspirert av andre. Arrangørene bak Alle tiders kvinner vil ha 1700 kroner for syv timers konferanse, konkurrenten Edutainment International tar «kun» 1400 kroner for seks timers åndelig påfyll.

Anne Grete Solberg har registrert at mange kommersielle aktører tilbyr såkalte kvinnekonferanser, og hun tror at kvinner synes det er gøy å se rollemodeller som har lyktes. - Jeg tror også at sensasjonslyst trekker tilhørere til slike konferanser. A-kjendiser lokker folk, sier Solberg.

-Hva er årsaken til at kvinner lar seg inspirere i flokk?

- Kvinner tenker nok mer i grupper enn menn. Kvinner har lettere for å identifisere seg med andre mennesker som gruppe, menn er mer uavhengige i sin videreutvikling. Satt på spissen, er det slik at menn sammenlikner seg med seg selv og sine tidligere prestasjoner, mens kvinner ser på seg selv i forhold til andre. Derfor tiltrekkes flere kvinner enn menn av slike konferanser, mener Anne Grete Solberg.

Saken fortsetter under annonsen