Gjestekommentar: Mediekongene

Publisert: 9. februar 2003 kl 15.56
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Så var var de borte. De moderne mogulene som har dominert medieverdenen de siste par årene i konkurranse med «tradisjonelle» Rupert Murdoch. Steve Case fra AOL Time Warner, Thomas Middelhoff fra Bertelsmann og Jean-Marie Messier fra Vivendi Universal.

Da Case sjokkerte verden for tre år siden med nyheten om at AOL hadde kjøpt opp Time Warner trodde de fleste medieanalytikere og rivaler at en ny tid hadde kommet: Den mediebedrift som ikke satset sterkt og aggressivt på Internett og ny teknologi ville lide. Både Middelhoff og Messier fant AOLs oppkjøp av Time Warner viktig nok til å reagere med sine egne nyteknologi strategier.

Middelhoff overbeviste de tradisjonelle eierne av Bertelsmann om å satse på blant annet boksalg over Internett og kjøp av den omstridte fildelingssiden Napster. Men til slutt - etter aksjestup og tap - måtte Middelhoff gå av i juli i fjor.

Messier satset blant annet på Vizzavi, et mobilt internettselskap sammen med Vodafone, verdens største mobiloperatør. Men liten etterspørsel førte kun til tap. Samtidig ekspandete Vivendi kraftig - blant annet ved å kjøpe opp Universal. Messier måtte også gå av i juli i fjor.

Nå står altså Case for tur. I midten av januar erklærte han at han ville trekke seg som styreformann i mai. Presset for hans avgang har særlig kommet fra misfornøyde aksjonærer, som har sett AOL Time Warner-aksjen stupe som følge av annonsesvikt hos AOL og nå granskning av regnskapene til internett-selskapet. Samtidig har ledende ansatte i Time Warner lenge vært misnøyd med integreringen med AOL.

Igjen står gamle Murdoch med sitt imperium. Hans strategi med kun forsiktig satsing på teknologi viste seg altså å være riktig allikevel.

Saken fortsetter under annonsen