Euroens basis svikter

Publisert: 25. november 2002 kl 15.47
Oppdatert: 24. januar 2008 kl 10.30

Det er ikke bare Norge som har problemer med sin økonomiske politikk. Men i EU er det ikke en løpsk valuta som er marerittet. Det er heller reglene som er lagd for å understøtte valutaen.

- De fungerer ikke, sa OECDs nye sjeføkonom, Jean-Phillipe Cotis, da han nylig la frem «de rike lands organisasjon» sitt økonomiske utsyn for verdensøkonomien - og der bnp-veksten for Norge ble nedjustert fra 2,4 prosent til 1,4 for neste år.

Når vi vet at EU-sjef Romano Prodi (Bildet) for ikke lenge siden kalte de samme reglene for «idiotiske», er det lett å fastslå at systemet er i krise. Selv om «stabilitets- og vekstpakten», som ble unnfanget før det indre markedet i EU ble etabler i 1992, er tuftet på det beste motiver.

Her skulle sløsende politikere bremses og statsfinansiell disiplin sikres. Problemet er at systemet fungerte bra i oppgangstider, men effektive mottiltak mangler når den økonomiske veksten bremser kraftig.

Kanskje er det noe lignende vi opplever i Norge. At en ny økonomisk politikk (inflasjonsmål/handlingsregel) ikke fungerer i dagens økonomiske konjunktur, der nedgang og finansiell uro er dagens orden.

Men hvem tør å si det i Norge?

Saken fortsetter under annonsen