138372737_wall_.jpg

Wall Street tviler på kriseplan

Publisert: 22. september 2008 kl 22.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Spørsmålet er om myndighetenes intervensjon vil forhindre de mest forferdelige konsekvensene som Wall Street frykter; nemlig en finansiell nedsmeltning og en økonomisk depresjon, sier president og sjefstrateg Ed Yardeni hos Yardeni Research til MarketWarch.com.
- Investorene har blandede oppfatninger av om hvorvidt planen vil bedre de økonomiske utsiktene for USA på en meningsfull måte, sier seniorøkonom Sal Guatieri hos MBO Capital.

Prislappen på krisetiltakene legger et kraftig press på dollarkursen, og prisene på råvarer som olje og gull er på full fart oppover. På et tidspunkt var prisen på råolje opp i 130 dollar fatet i forhold sluttnoteringen torsdag, men har senere falt noe tilbake.

Det er også usikkert om hva kriseplane vil bety for bankene.
- Den vil ha en effekt på det som skjer i markedet, men i den siste ende vil det ikke stoppe bankene fra å realisere sine tap, sier toppsjefen i Barings Bank, Mario Valensise, til CNBC. Han påpeker at bankene kan bli nødt til å selge eiendeler til under markedspris.

Analytikere i JPMorgan Chanse og Merrill Lynch har mandag anbefalt sine klienter å kvitte seg med aksjer i mellomstore regionale banker fordi de ikke umiddelbart vil nyte godt av finansdepartementes kriseplan, og kan bli nødt til å skrive ned verdier på eiendeler basert på priser diktert av større konkurrenter.
S&P's 500 Reginonal Bank Index er ned 10 prosent på Wall Street mandag.
Men også de store bankene faller.
S&P's 500 Financial Index er ned 7,1 prosent. JPMorgan stuper 11 prosent, Citigroup ramler 4,5 prosent.

Markedet er også usikker på hva som vil skje med de usikre verdipapirene som staten skal overtar (kjøper).
- Noen av disse verdipapirene er radioaktive, sier investeringsdirektør Jack Ablin hos Harris Private Bank til The Street.com.
- Det faktum at ingen vil røre ved disse greiene med en tre meter lang pinn skader markedsverdien til disse papirene som ingen egentlig ønsker å forstå. Dersom krisebankene hadde beholdt verdipapirene for å la dem modne, hadde det vært grunn til optimisme, sier Ablin.
Han peker også på muligheten for at myndighetene vil overvurdere verdipapirene de kjøper, og at det her ligger et potensiale for interessekonflikter.

- Fredagens rally har ikke endret de fundamentale økonomiske forholdene i det hele tatt. Vi har fremdeles en gjeldsbyrde, og amerikanske forbrukere står overfor et svakere arbeidsmarkedet. Det vil henge over økonomien vår i et godt stykke tid, sier analysesjef Jeffrey Coons, hos Manning & Napier Advisors til Bloomberg News.

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er ned 3,32 prosent.

Dow Jones er ned 2,88 prosent.

Nasdaq Composite er ned 3,48 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 7,58 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 3,74 prosent, til 33,27 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 8,22 prosent.

Olje og gull videre opp

Saken fortsetter under annonsen

WTI-olje omsettes for 120 dollar fatet - opp 15 dollar og 45 cent.

Gull omsettes for 905,40 dollar per unse - opp 40 dollar og 70 cent.

En dollar noteres til 5,5078 kroner. En euro noteres til 1,4818 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.