138372207_oljet.jpg

Wall Street: - Oljepris på 300 dollar

Publisert: 13. november 2008 kl 22.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De ledende aksjeindeksen i USA svinger voldsomt torsdag. Ett fall på 3 prosent brakte Dow Jones indeksen under 8000 poeng, ned til bunn-nivået fra 10.oktober.
S&P's 500 dykker 4 prosent til det laveste nivået på fem og et halvt. Den brede indeksen har vekslet mellom pluss og minus nesten 40 ganger i løpet av torsdagens handel.
Volatilitetsindeksen VIX (den såkalte fryktindikatoren) hopper til 70 poeng før markedet stabiliserer seg på pluss-siden og avslutter med et skikkelig rally.

"Peak Oil"

De store oljeselskapene Exxon Mobil og Chevron klatrer rundt 7 prosent etter at oljeprisen har begynt å stige igjen på bakgrunn av nye tall som viser en lavere tilførsel av olje til USA enn forventet.
Oljeselskapene har falt stygt i det siste etter hvert som oljeprisen har dalt ned mot 50 dollar fatet.
Det har ført til at oljeaksjene er blitt verdsatt i forhold til en P/E på 6,2 - oljeselskapene har ikke vært billigste siden 1995.
Flere og flere analytikere aksepterer nå den omstridte teorien "Peak Oil" som er en modell for å beregne hva som skjer i økonomien når verdens oljebehov blir større enn det som er mulig å produsere.
I følge teorien, som stammer tilbake fra 1956, vil "Peak Oil" inntreffe mellom 2007 og 2010. Flere eksperter mener vi allerede har passert oljetoppen og har startet begynnelsen på slutten av oljealderen.
En av de som tror at konsekvensene av "Peak Oil" er i ferd med å materialiseres er direktør Peru Saxena hos Peru Saxena Wealth Managemet.

300 dollar fatet?

Han sier i et tv-intervju med CNBC at oljeprisen vil stige til 300 dollar fatet innen fem år.
- De siste tre fire månedene har vi sett omfattende likvidasjon av alle typer investeringer. Ingen ting er blitt spart. Men hvis du ser på dynamikken i tilbud og etterspørsel for de fleste av verdens naturresurser, enten det er mat, energi eller gruveselskaper, er de stadig relativt "bullish". Etterspørsel holder seg sterk og tilbudssiden er ekstremt stram. Nå hører jeg mer og mer om sviktende etterspørsel og investorene selger som om markedet skulle kollapse. Vi antar at etterspørselen kan falle moderat i år, og kanskje neste år, men hvis tilbudet faller hurtigere enn etterspørselen vil prisene gå opp. Jeg mener folk bare ser den ene siden av regnestykket, sier Saxena og peker blant annet på gårsdagens rapporten fra IEA som spår et årlig fall i produksjonen på i de eksisterende oljefeltene med 6,7 prosent over de neste 20 årene, og det vil akselerere.
- Det betyr at vi mister tilførsel av mellom 4 og 5 millioner fat olje per dag fra de eksisterende oljefeltene. IEA sier også at vi er nødt til å finne nye reserver på 60 millioner fat de neste 20 årene for å møte etterspørselen. Det kommer ikke til å skje, og jeg tror de største vinnerne her blir de store olje- og gass-selskapene, oljeservice og infrastruktur fordi vi kommer til å oppleve mangel på olje og gass de neste årene som følge av "Peak Oil", og oljeprisen kommer til å skyte i været, sier Peru Saxena.
- Vi kan ikke si noe om hvordan markedet utvikler seg på kort sikt, eller om dette er den ultimative bunnen, men vi tror at de som investerer i råvarer nå vil gjøre det ekstremt bra over de neste fire, fem årene og jeg forventer med at oljeprisen vil gå til to eller tre hundre dollar, konkluderer forvalteren.

Gull til 2000?

Administrerende direktør Johan Santer hos Superfund Financial Hong Kong advarer mot å gå inn i aksjemarkedet ennå på grunn av den store usikkerheten, særlig rundt effekten av krisepakkene.
På kort sikt sikt er kontanter og obligasjoner det beste alternativet, men på lengre sikt vil inflasjonen innhente oss på grunn av alle pengene som er pumpet inn i systemet, mener Santer og sier det er på tide å begynne å forhåndsregler, og da kan gull være et attraktivt alternativ.
- Dagens gullpris på 710 dollar per unse kan være et godt utgangspunkt, sier han og opererer med et mål for gullprisen på mellom 1500 og 2000 dollar på mellomlang sikt.
Ifølge Santer er det ikke umulig at gullprisen går over 1000 dollar i løpet av de neste tre månedene.

Saken fortsetter under annonsen

Sterk sluttspurt

Wall Street ansluttet torsdagens handel med en skikkelig sluttspurt.
- Så snart Dow Jones falt under 8000, fikk vi et rush av kjøpere, forteller invesreringsrådgiver Matt King hos Bell Onvestment Advisors.
Det er andre gang markedet tester bunn-nivået fra 10.oktober.
- Dette er veldig positivt. Det ser ut til at vi har fått på plass en bunn, sier King til CNNMoney.com

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 6,95 prosent.

Dow Jones er opp 6,67 prosent.

Nasdaq Composite er opp 6,50 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 6,82 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 9,98 prosent, til 59,83 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 11,78 prosent.

Olje og gull opp

WTI-olje omsettes for 59,50 dollar fatet - opp 2 dollar og 52 cent.

Gull omsettes for 734,60 dollar per unse - opp 16 dollar og 30 cent.

En dollar noteres til 6,8994 kroner. En euro noteres til 1,2759 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.

Saken fortsetter under annonsen