138372317_obama.jpg
De politiske finansielle kontraktene utroper Barack Obama til USAs neste president med over 93 prosents sansynlighet. (Kilde: Intrade)

Wall Street: Obama har vunnet

Publisert: 4. november 2008 kl 20.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55
Aktørene på Wall Street har allerede utropt demokraten Barack Obama til USAs neste president, og er i ferd med å prise Obama-effekten inn i aksjekursene.
Investorene støtter seg ikke bare til meningsmålingene.
Det er et eget markedet for dem som vil spille på presidentkandidater. Og i dette markedet er det helt tydelig hvem som er vinneren.

Det politisk marked

De siste årene har det dukket opp en rekke elektroniske markeder, plassert forskjellige steder i verden, hvor det kjøpes og selges "kontrakter" på hovedsaklig amerikanske presidentkandidater.
Gjør en kandidaten det bra, stiger verdien på kontrakten, og omvendt.
En typisk kontrakt har en fastsatt verdi på 10 dollar. I øyeblikket beregnes sjansen for at Barack Obama vil vinne til 93 prosent, det gir en pris på 9,30 dollar for selger og 80 cent for kjøper.
En av de største politiske børsene er Intrade. Handelsplassen opererer legalt fra Irland uten noen form for regulering. Intrade har hatt en økning i salget av politiske kontrakter på 400 prosent i denne valgkampen, skriver The Wall Street Journal.
Selskapet har omsatt for 25 millioner dollar, men Chad Rigetti hos Intrade mener omsetningen i alle de politiske markedene ligger rundt 110 millioner dollar.

Saken fortsetter under annonsen

Store svingninger

Selv om disse markedene er langt fra så likvide som tradisjonelle markeder, mangler det ikke på spenning, forteller Tom Snee på politikerbørsen Iowa Electronic Markets, IEM.
For eksempel da tidligere senator John Edwards' kone annonserte at hun hadde fått et tilbakefall av kreftsykdommen, falt John Edwards-kontraktene fra 7 til 2 cent på spekulasjoner om at han kom til å trekke seg fra valgkampen.
Da Edwards senere på en pressekonferanse gjorde det klart at han ville fortsette, steg verdien på kontraktene hans til 11 cent.
Chad Rigetti hos Intrade har merket seg at McCain-kontraktene hadde sterkt støtte ved 15 prosents vinnersjanse i forrige uke, og forklarer det med at investorer som hadde "shortet" McCain tok gevinst for å frigjøre penger til nye handler.
- Vi har tradere som er ekstremt sofistikerte og mange har finansiell bakgrunn, sier Rigetti til The Wall Street Journal.
75 prosent av handelen med politiske kontrakter på Intrade kommer fra USA, men ifølge Rigetti har man mottatt ordrer fra 83 land i løpet av denne valgkampen.

Obama vinner

Handelen på Intrade viser at investorene regner det som 93,3 prosent sannsynlig at Barack Obama vinner presidentvalget.
Oddsene for at John McCain vinner er bare 6,6 prosent.
Blant de andre veddemålene du kan gjøre på Intrade er om USA vil gå inn i en resesjon i 2008 - her er oddsen 80 prosent og kontraktsprisen 8 dollar.
Eller tror du skattene kommer til å øke i USA neste år kan du kjøpe en kontrakt på det for 7,5 dollar. Sjansen for at du får rett, og tjener 2,5 dollar, er 69 prosent.

Tas på alvor

Det er de samme beregningsmodellene som brukes i de politiske markedene som brukes på derivatbørsen i Chicago.
Derfor tas signalene fra Intrade, IEM og andre handelsplasser rimelig alvorlig.
De siste dagenes rally på Wall Street kan godt være et tegn på at markedet priser inn en seier for Obama over McCain, mener porteføljeforvalter Ken Kam hos Masters 100 til CNNMoney.com.
Ifølge Kam er det ikke slik at Wall Street foretrekker Obama, men markedet hater usikkerhet og satser på Obamas antatte seier ved å flytte sine posisjoner over i sektorer som tradisjonelt tjener på et demokratisk styre, som helse, omsorg og alternativ energi.

Stabiliserende

Saken fortsetter under annonsen

Flere analytikere mener aksjemarkedet vil få et løft etter valget uansett hvem som vinner.
Begge kandidatene representerer en ny administrasjon, begge må gjøre noe med den sønderknuste økonomien og begge må videreføre de siste krisetiltakene som Bush-administrasjonen har vedtatt for å stabiliserer finansmarkedene.
- Selvsikkerhet er egenskap som i disse tider er av avgjørende betydning for at finansmarkedene og økonomien skal fungere skikkelig, sier strateg Tony Crescenzi hos Miller Tabak til MarketWatch.com.
- Selvsikkerhet er noe Barack Obama utstråler, sier Cresenzi.

- Markedet har tydeligvis priset inn en seier for Obama i dag, og meningsmålingene peker i samme retning, sier strategisjef Art Hogan hos Jefferies & Co.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 4.08 prosent.

Dow Jones er opp 3,28 prosent.

Nasdaq Composite er opp 3,12 prosent.

Nasdaq Other Financial er opp 5,87 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 11,08 prosent, til 47,73 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 10,11 prosent.

Olje og gull kraftig opp

WTI-olje omsettes for 70,53 dollar fatet - opp 6 dollar og 62 cent.

Gull omsettes for 757,30 dollar per unse - opp 30 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til kroner. En euro noteres til dollar.


Følg de amerikanske markedene her.

Saken fortsetter under annonsen

Liten tro på McCain

Blant aktørene på Intrade er det få som tror John McCain har noen sjanse til å vinne presidentvalget. Det vil si; han har en sjanse på mindre enn 7 prosent, viser handelen med politikerkontrakter.

Se hvordan det går med McCain og Obama, og sjekk alle de andre sprø veddemålene, på Intrade her.