138372503_wall_.jpg

Wall Street møtte veggen

Publisert: 16. oktober 2008 kl 02.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

De ledende aksjeindeksen faller mellom 8 og 9 prosent onsdag etter en rekke negative nyheter som bekrefter at amerikansk økonomi er i resesjon. Det vil si; en periode med negativ økonomisk vekst.
Det er også flere ting som tyder på at den globale økonomien er på vei inn i en resesjon, noe som gjør usikkerheten og frykten enda større blant investorene.

- De økonomiske dataene viser det vi har trodd hele tiden - at vi er, eller er på vei inn, i en resesjon, sier strateg Sam Stovall hos Standard & Poor's til MarketWatch.com.
- I tillegg er det tegn på at den globale økonomien er på vei inn i resesjon, påpeker Stovall og viser til nytt fall i oljeprisen.
- Forskjellen mellom dårlige nyheter og usikkerhet er muligheten til å kvantifisere. Du kan kvantifisere at selskapsresultatene blir halvert, men ikke en global resesjon. Det vil skape kaos, legger han til.

- Nå handles det kun på frykt og usikkerhet fordi ingen vet hvor ille dette kan bli. For meg er dette alarmerende. Og jeg har holdt på i 35 år, sier strateg John Wilson hos Morgan Keegan til Bloomberg News.

En bøtte av nye nøkkeltall ble lagt på bordet onsdag, og alle peker i samme retning.
Detaljhandelen falt 1,2 prosent forrige måned. Det største fallet på to år. Utenom bilsalget falt detaljhandelen med 0,6 prosent, dobbelt så mye som forventet.
Kjerneinflasjonen, som ekskluderer prisene på volatile varer som mat og energi, økte med 0,4 prosent i september, også det er dobbelt så mye som forventet.
The FED Empire State Index, som måler industriaktiviteten i New York området, falt til -24,62 poeng, dobbelt så mye som forventet og ned til det laveste nivået siden 2001.
I tillegg viser den såkalte "beige book" fra Federal Reserve at den økonomiske aktiviteten faller i alle de 12 FED-regionene.

- Jeg tror ikke bare at vi vil teste bunnen en gang til - jeg tror vi vil falle igjennom og gå lavere "in a big way" sier administrerende direktør Kent Engelke hos Capitol Securities Mangement til The Wall Street Journal, og viser til det mulige utfallet av finanskrisen i den brede økonomien.
- Vi vet ikke hva det blir fordi denne situasjonen har ingen presedens. Hvert eneste veiskilt er blitt fjernet, sier Engelke.

Det private forbruket i USA står for om lag to tredjedeler av nasjonens brutto nasjonalprodukt.
Direktør Art Cashin i UBS mener dagens detaljhandelstall er en tidlig advarsel om hvor ille det kan bli for amerikanske forbrukere. - Og det vil bare bli verre, understreker han.
- Effekten av finanskrisen på økonomien vil først begynne begynne å gå opp for folk om noen uker, kanskje en måned eller så. Jeg tror forbrukerne faktisk har møtt veggen og vi vil merke det nå vi kommer nærmere Jul, sier Cashin.

Nøkkeltall: USA

Saken fortsetter under annonsen

Standard & Poor's 500 er ned 9,03 prosent.

Dow Jones er ned 7,87 prosent.

Nasdaq Composite er ned 8,47 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 9,69 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 25,61 prosent, til 69,25 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 16,60 prosent.

Olje og gull

Saken fortsetter under annonsen

WTI-olje omsettes for 73,49 dollar fatet - ned 1 dollar og 5 cent.

Gull omsettes for 848,50 dollar per unse - opp 9 dollar og 50 cent.

En dollar noteres til 6,5735 kroner. En euro noteres til 1,3440 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.