138372590_new_y.jpg

Wall Street i rentesjokk

Publisert: 8. oktober 2008 kl 23.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Etter først å ha falt 2,5 prosent, og deretter klatret nærmere 2 prosent, ender den brede S&P's 500 indeksen i minus med vel 1 prosent onsdag.
Den store volatiliteten på Wall Street onsdag skyldes i stor grad at investorene er overveldet og nesten i sjokk etter den koordinerte renteaksjonen til en rekke av verdens sentralbanker, selv om den var ventet.
- Det vi ser er egentlig en fullstendig mangel på overbevisning når det gjelder retningen i markedet, sier president Robert Olman hos Alpha Search Adviory Partners til MarketWatch.com.
- I dag har vi hatt et internasjonalt rentekutt, noe som aldri har skjedd før. Det er en drepende volatilitet, sier Olman.
Volatilitetsindeksen, VIX, har for første gang i historien vært oppe å luktet på 60-nivået (59,06) - det dobbelte av hva som vanligvis assosieres med stor volatilitet.

- Har forstått alvoret

- De mange sentralbankenes samordnede rentekutt tyder på at man nå anerkjenner at krisen er global, sier finansekspert Espen Gaarder Haug til orapp.no.
- Rentekutt sammen med tilføring av betydelig likviditet fra en rekke sentralbanker kan forhåpentligvis forhindre fullstendig nedsmelting av aksjemarkedet, sier han.
Haug mener også Norges Bank må kutte styringsrenten snarest.
- Det ser ut som om de kan foreta seg noe på onsdag. Oslo Børs er en av de hardest rammede børsene. Det er bare et tidsspørsmål før krisen treffer den norske realøkonomien. Desto tidligere Norges Bank og regjeringen kommer på banen med betydelige tiltak, desto bedre. Det vil ikke løse problemene, men det kan dempe nedgangen, påpeker den internasjonalt kjente derivateksperten Espen Gaarder Haug.

Lånemarkedet like låst

Men lånemarkedet synes stadig like fastlåst - selv etter sentralbankenes renteaksjon.
Prisen på døgnlån i dollar (Libor) økte onsdag til over 5,3 prosent, mens tre måneders Libor økte til 4,52 prosent, ifølge CNBC.
Den såkalte TED spread'en, som er forskjellen mellom tre måneders Libor og renten på tre måneders amerikanske statssertifikater (T-bills), økte til rekordstore 4,02 prosent onsdag før den krympet litt igjen, til 3,81 prosent. TED-spread'en er en indikator på bankenes vilje til å ta risiko.
- Jeg tror konsensus her er at dette ikke vil virke, sier Jim Paulson hos Wells Capital Management til CNBC. - Det gir en følelse av at man er i ferd med å gå tom for ammunisjon, sier Paulson.
Investeringsdirektør Robert Pavlik hos Oaktree Asset Management mener dagens globale rentekutt ikke var organisert for å få ned renten i pengemarkedet.
- Det ble gjort for å gi markedet generelt et psykologisk løft, sier Pavlik til TheStreet.com.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 1,13 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Dow Jones er ned 2,00 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,83 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 1,69 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 7,17 prosent, til 57,53 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 0,99 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-olje omsettes for 88,76 dollar fatet - ned 1 dollar og 30 cent.

Saken fortsetter under annonsen

Gull omsettes for 908,80 dollar per unse - opp 26 dollar og 80 cent.

En dollar noteres til 6,1244 kroner. En euro noteres til 1,3647 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.