Wall Street: Greenspans tsunami

Publisert: 23. oktober 2008 kl 22.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Representanter for sentralbanken og tilsynsmyndighetene må svare for hvordan finanskrisen kunne oppstå i en høring i Kongressen torsdag.
Også tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan er innkalt.
Greenspan som ble avløst av Ben Bernanke i 2006 blir av en rekke ledende økonomer, deriblant nobelsprisvinnerne i økonomi Joseph Stigliz og Paul Krugman, utpekt som den ultimativt ansvarlige for subprimeboblen og den påfølgende finanskrisen som er i ferd med å torpedere hele verdensøkonomien.

Sjokk og vanntro

Greenspan var sjef for Federal Reserve mellom 1987 og 2006. Han fikk mye ros for måten han taklet krakket i 1987 på, like etter at han var tiltrådt som sentralbanksjef.
Den 88 år gamle markedsliberalisten anses også som organisatoren bak den internettdrevne veksten på 90-tallet som endte med et brak i mars 2000.
I dagens høring sier Greenspan at selv om han i 2005 hadde visse bekymringer for den risikoen mange investorer tok, så har finanskrisen utviklet seg til å bli mye større enn noe han kunne forestilt seg.
- Jeg gjorde en feil ved å anta at organisasjonenes egeninteresse, spesielt i bankene, var kapabel til å beskytte sine egne aksjeeiere og deres eierskap i virksomhetene, sier Alan Greenspan.
- Vi som har sett på låneinstitusjonenes egeninteresse som en beskyttelse av investorenes aksjer - og spesielt meg selv - er i en tilstand av sjokk og vantro, sier den tidligere sentralbanksjefen.

Ideologien feilet

Greenspan karakteriserer finanskrisen som en hundreårskrise og en "kreditt-tsunami".
På spørsmål fra kongressmedlemmene om den frie markedsideologien han har stått for har feilet, svarer Greenspan:
- Ja, jeg har funnet en feil. Det er akkurat derfor jeg er sjokkert. Jeg har gått rundt i 40 år med betydelige beviser på at det har fungert eksepsjonelt bra.
Greenspan sier at han gjorde "delvis" feil da han nektet å innføre reguleringer i derivatmarkedet, og at den solide grunnmuren som hans de-regulerende filosofi er bygget på har brutt sammen.
- Som jeg sa, det har sjokkert meg. Jeg forstår fremdeles ikke helt hvorfor det skjedde, sier Greenspan som i mange år har vært ansett som Amerikas mest suksessfulle sentralbanksjef og en av de fremste autoriteter innen økonomi og pengepolitikk.

Ber om reguleringer

Alan Greenspan støtter nå planene om en strengere reguleringsstruktur i markedet.
- Selv om jeg ville foretrekke det annerledes, ser jeg ikke noe valg i denne finansielle situasjonen enn å kreve at alle utstedere blir pålagt selv å beholde en meningsfull del av aksjene de utsteder, sier han.
Også finansselskaper som pakker lån i nye verdipapirer må pålegges å beholde en del av papirene selv for å sikre stabilitet i markedet, mener Alan Greenspan.

Saken fortsetter under annonsen

Total kontroll

Representantene for FED og tilsynsmyndighetene kommer med en lang rekke forslag til nye reguleringer.
Det amerikanske børstilsynet, SEC, anbefaler på det sterkeste at SEC og det uavhengige tilsynsbyrået Commodity Futures Trading Commission blir slått sammen til en enhet.
Det anbefales også å etablere en spesialkomite som kan arbeide på tvers av de juridiske skillelinjene og finne ut hvordan man kan få på plass de nye reguleringene.
SEC oppfordrer Kongressen til snarest å lukke smutthullene som tillater at handelen med derivater av typen Credit-default Swaps forblir uregulert.
- Dette kan ikke vente til neste år, understreker SEC-sjefen Christopher Cox.
Tidligere finansminister John Snow legger til at det trengs en tilsynsmyndighet som har en 360 graders utsikt til finansmarkedene.

På Wall Street ender indeksene i pluss etter en ny stormfull dag. Oljeprisen stiger markert og investorene tolker det som et tegn på at den globale nedturen ikke vil forverres.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 1,26 prosent.

Dow Jones er opp 2,02 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,73 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 4,63 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er ned 2,66 prosent, til 67,80 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er opp 3,34 prosent.

Olje opp - gull ned

WTI-olje omsettes for 69,19 dollar fatet - opp 2 dollar og 44 cent.

Gull omsettes for 719,80 dollar per unse - ned 15 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 6,8687 kroner. En euro noteres til 1,2913 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske markedene her.