138372698_wall_.jpg

Wall Street: Fra skvis til frys

Publisert: 26. september 2008 kl 22.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I løpet av de siste to dagene har rentene i pengemarkedet skutt i været.
I USA har forskjellen mellom renten på tre måneders statssertifikater (Treasury Bill) og tre måneders pengemarkedsrente (Libor) økt med 3 prosentpoeng. Det er den største forskjellen (spread) siden 1982. Markedsrenten er riktignok svakt ned fredag, men ligger stadig på unormalt høye nivåer.
Usikkerheten omkring hvem som kan bli det neste offer for finanskrisen gjør at bankene nærmest har sluttet å låne ut penger, eller ta ekstra høy rente. Ikke bare overfor hverandre, også bedrifter og privatpersoner blir rammet.
Det betyr i praksis at blodtilførselen i økonomien har stoppet opp og USA har fått økonomisk hjertestans.
- We got a big problem, sa president George W. Bush i en kort fjernsynstale fredag morgen, der han også forsikret nasjonen om at en krisepakke skal bli vedtatt - og det hurtig.

Handelsvolumet på Wall Street ligger på omtrent det halve av hva det pleier fredag, og markedet er svært volatilt.
- Det viser at noen tradere øker deres risiko, mens langsiktige investorer sitter på sidelinjen, sier investeringsdirektør Robert Pavlik hos Oaktree Asset Management til MarketWatch.com.
- Folk håper at en eller annen avtale vil bli gjort, og kanskje tror de på hva presidenten sier; at det er en vanskelig prosess. Det er optimisme på Wall Street, men ikke på "Main Street", sier Pavlik.
Det amerikanske Senatet har fredag blokkert forslaget om en ny stimulipakke på 56 milliarder dollar som blant annet skulle brukes til å utvide støtten til arbeidsledige, finansiere nye byggeprosjekter og skape flere jobber.

- Det er for mye fokus på krisepakken og ikke nok fokus på det som ligger bak den, sier investeringsdirektør David Baker hos North American Management til Bloomberg News.
- Den finansielle smerten og uroen vil resultere i økonomisk smerte og uro. Vi er ikke optimistisk i forhold til markedet, sier Baker.


Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er opp 0,20 prosent.

Dow Jones er opp 1,06 prosent.

Nasdaq Composite er ned 0,23 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er opp 2,75 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 6,03 prosent, til 34,80 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 3,31 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-olje omsettes for 107,14 dollar fatet - ned 88 cent.

Gull omsettes for 891,10 dollar per unse - opp 9 dollar og 10 cent.

En dollar noteres til 5,6666 kroner. En euro noteres til 1,4610 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske markedene her.