138372218_bush_.jpg
President George W. Bush og finansminister Henry Paulson.

Wall Street: Bankhjelpen droppes

Publisert: 13. november 2008 kl 05.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Meldingen fra finansminister Henry Paulson kom etter at myndighetene tidligere onsdag gikk ut med en felles oppfordring til bankene om å begynne å låne ut penger til folk igjen.
Oppkjøpet av de risikable gjeldspapirene var opprinnelig en hjørnestein i krisepakken på til sammen 700 milliarder dollar som skal få finanssektoren til å fungere igjen.
Men i det siste har finansdepartementet fokusert på å støtte bankene med rene kontanter i bytte mot aksjer.
Så langt har 50 banker fått tilsagn om 172 milliarder dollar. Paulson skal dele ut 78 milliarder til på ordningen. Så er det slutt.

Stimulere forbruket

Krisepakken ser dermed ikke ut til å ha virket helt etter hensikten ettersom bankene har brukt pengene til å fylle opp hvelvene sine for å bedre sikkerheten og bli finansielt sterkere.
Meningen var å få dem til å begynne å låne ut penger igjen, men det har ikke skjedd.
Selskapene som nå får tilbud om krisehjelp må stille sine mest sikre verdipapirer i pant - papirer med toppratingen AAA.
Ifølge Paulson er ikke detaljene i planen klar ennå og han sier det vil ta uker å snekre den sammen og enda lenger tid for å sette den ut i live.
Den amerikanske finansministeren vil ikke si hvor mye dette opplegget vil koste, men innrømmer at det vil kreve et signifikant beløp for å gjøre en forskjell.

Flipp-flopp

President Alex Merk hos Palo Alto Merk Investments sier at aktørene på Wall Street er frustrert over Paulsons kommunikasjonsevner og stadig skiftende taktikk.
- Han har flipp-floppet på hver eneste plan og det ser ikke ut som om han har noen, sier Merk til MarketWatch.com.
Han bekrefter at redningspakken har mislykkes i forhold til å få bankene til å begynne å låne ut penger igjen, og at innehavere av råtne boliglån som hadde håpet å få selge dem til myndighetene ser håpet forsvinne i det blå.

Forvirring

Alex Merk sier det er mange grunner til at bankene laster opp hvelvene sine med kontanter.
- De stoler ikke på sine egne regnskaper, og hvorfor skal de låne til forbrukere når forbrukssektoren er i ferd med å gå i dass?
- Markedet ser også forbi Paulson og mot Obama-administrasjonen som trolig vil være enda mer fokusert på å hjelpe forbrukere og boligeiere, og kan komme til å endre krisepakken enda en gang, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

Stadig bakpå

Økonom Brian Bethune hos HIS Global Insight sier at Paulson og finansdepartementet stadig er ligger bakpå i forhold til å forstå den systemiske risikoen.
Flere tviler også på at den nye planen vil bremse det skarpe fallet i privat forbruk.
- Jeg tviler på et det vil ha noen stor effekt på det virkelig dramatiske fallet vi kommer til å se i forbruket i det kommende året, sier økonomiprofessor Martin Feldstein ved Harvard University.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 5,19 prosent.

Dow Jones er ned 4,73 prosent.

Nasdaq Composite er ned 5,17 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 5,50 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 8,17 prosent, til 66,46 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er 4,68 prosent.

Olje og gull ned

WTI-olje omsettes for 55,54 dollar fatet - opp ned 26 cent.

Gull omsettes for 713,50 dollar per unse - ned 4 dollar og 80 cent.

En dollar noteres til 7,1264 kroner. En euro noteres til 1,2452 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.

Saken fortsetter under annonsen