138372403_mccai.jpg

Wall Street avventer dommen

Publisert: 27. oktober 2008 kl 20.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P's 500 synker videre ned mandag og har falt 27 prosent så langt i oktober. Det er det største poengvise fallet i indeksens historie som går tilbake til 1930,
Dow Jones er på vei mot det største månedlige fallet noensinne (poeng), viser Stock Trader's Almanac som går tilbake til 1901.
Teknologiindeksen Nasdaq, som bare er 37 år gammel, opplever sitt nest verste månedlige fall målt i prosent, ifølge CNNMoney.com.

"Crazy"

Volatiliteten fremdeles er ekstrem. Men dagens nedtur er likevel ikke den store "oppvasken" som mange venter på.
- Det er en litt "crazy" dag igjen, sier meglersjef Art Cashin hos UBS til CNBC.
- Men kanskje ikke "crazy" nok, legger han til.
- Jeg skulle ønske vi så litt flere tegn på panikk. Det er den siste mandagen i oktober. Det er en perfekt dag for å det; om vi virkelig fikk investorene til å kaste aksjene ut vinduet, sier Cashin.

Volumet på NYSE er lavt, noe som indikerer at "de store gutta" fremdeles sitter på sidelinjen.
Konsernsjef Harry Clark hos Clark Capital Management mener utsiktene fremover, på kort sikt, fremdeles er svake, og sier til CNNMoney.com at aksjene ikke vil komme ut av det urolige farvannet før neste ukes presidentvalg er unnagjort.

Avventer dommen


Selv om rentene i pengemarkedet daler ned sakte med sikkert, er det lånemarkedet fremdeles ganske tørt.

- Den globale krisen har begynt å leve sitt eget liv. Lånemarkedet har mange problemer nå, sier seniorøkonom Scott Anderson til CNNMoney.com.
FED opplyser mandag at mer enn 10 regionale banker får en kapitalinnsprøytning på til sammen 31 milliarder dollar. Noe som utløser et rally i bankaksjene med Fifth Third Bancorp opp 17 prosent på det meste.
Samtidig har den amerikanske sentralbanken begynt å kjøpe obligasjoner utstedt av bedrifter (kommersielle obligasjoner) for å sikre tilgange på kortsiktig finansiering i næringslivet.
I tillegg forventer markedet at Ben Bernanke kutter styringsrenten ytterligere med minst 0,5 prosentpoeng til 1 prosent.
Handelen med obligasjonsfutures viser 70 prosents sjanse for rentekutt på 50 basispunkter, og 30 prosents sjanse for et kutt på 75 punkter som vil bringe den amerikanske statsrenten ned på 0,75 prosent.
- Rentekuttet denne uken vil hjelpe litt, men vi trenger virkelig å komme gjennom presidentvalget akkurat nå, understreker Harry Clark.

Saken fortsetter under annonsen

Bedring i bolig?

Amerikanske myndigheter melder at salget av nye boliger økte med 2,7 prosent i september, mens det var ventet et nytt fall.
Amerikanske boligbygger har tatt et krafttak for å redusere det store overskuddet på boliger ved å øke salget, kutte priser og kvitte seg med usolgte eiendommer i rekordfart. Antall usolgte boliger ble redusert med over 7 prosent i september.
- I lys av den siste tidens frykt for en dyp og forlenget global resesjon har økonomer nedjustert estimatene for den økonomiske veksten. Med all respekt for boligmarkedet; det ser ut som om listen er blitt lagt for lavt. De faktiske tallene er ikke i nærheten av så dårlige som de hadde spådd, sier opsjonsstrateg Fredric Ruffy hos WhatsTrading.com til MarketWatch.com.
Boligsalget er likevel 33 prosent lavere enn på samme tid i fjor, og prisene fortsetter å falle.
Amerikanske boligpriser falt 9,1 prosent det siste året. Prisene vil fortsette å presses nedover etter hvert som produsentene fortsetter å kutte prisene på både nye og usolgte boliger, mener ekspertene.

- Det er ingen tvil om at vi er i en global økonomisk nedbremsing. Folk trenger å tenke over hvilket risikonivå som kan hjelpe dem å sove om natten, sier investeringsstrateg Diane Garnick hos Invesco til Bloomberg News.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 3,18 prosent.

Dow Jones er ned 2,42 prosent.

Nasdaq Composite er ned 2,97 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 4,59 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 1,18 prosent, til 80,06 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 6,24 prosent.

Olje ned - gull opp

WTI-olje omsettes for 62,35 dollar fatet - ned 1 dollar og 80 cent.

Gull omsettes for 731,70 dollar per unse - opp 1 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 6,9881 kroner. En euro noteres til 1,2468 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske markedene her.