Våryr børs?

Publisert: 26. februar 2008 kl 09.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

- Dette er ikke et "falsk rally". Jo mer tid som går, jo mer overbevist blir jeg om at 21. januar var en bunn, sier aksjenestor og nylig avgått Kaupthing-sjef Jan Petter Sissener til Aftenposten.

"Rallyet" Sissener referer til innebærer en midlertidig børsoppgang tidlig i en lavkonjunktur. Den avløses av nye børsfall når når det går opp for markedet at økonomien er verre enn ventet, derav navnet. Sissener tror ikke på noen ny nedgang nå.

- Jeg tror fortsatt at børsen går ut av året høøyere enn den gikk inn, sier han.

Det betyr en oppgang på 15-16 prosent i forhold til i dag, men Sissener regner med at nervøse investorer vil få kursene til å svinge betydelig fremover.

Flokkmentalitet

Nordea-analytiker Thina Saltvedt mener at spekulanter reagerer med frykt på dagens situasjon.

- Både aksje- og oljemarkedet preges av flokkmentalitet i urolige tider. Spekulantene driver markedet, sier hun, og legger til at det er vanskelig å sette seg inn i hva som ligger i nyhetsbildet.

Saken fortsetter under annonsen

- Spekulanter reagerer nesten øyeblikkelig av frykt for å bli sittende igjen med svarteper. Får du en eller annen bekymring - som Tyrkias innmarsj i Nord-Irak - så kaster spekulantene seg på, og oljeprisene fyker opp. Så tar spekulantene gevinst, og prisene faller igjen, sier hun til avisen.