138372645_kurs_.jpg

Varsellamper lyser på Wall Street

Publisert: 3. oktober 2008 kl 01.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den ukentlige oversikten over nye arbeidssøkende viste det høyeste nivået på sju år denne uken, og antall nye ordrer til amerikanske fabrikker falt med sjokkerende 4 prosent i august mot et forventet fall på 2,5 prosent.
Investorene på Wall Street begynner nå å øyne en langt mer alvorlig økonomisk nedtur enn de hadde forestilt seg bare for noen uker siden.
Selv om de amerikanske politikerne klarer å få på plass en krisepakke, innser flere og flere både småinvestorer og Wall Street-veteraner at krisepakken i beste fall kan minimere den økonomiske smerten som kommer.
- Det virker som om økonomien har falt utfor stupet, sier president Doug Kass i hedgefondet Seabreeze Partners Management til The Wall Street Journal.

Lånemarkedet har heller ikke begynt å fungere igjen, og pengemarkedsrenten stiger fortsatt. Noe som betyr bråstopp i utlån både til bedrifter og privatpersoner.
- Hvis bankene ikke er vilig til å låne penger til en bank. Vil de da låne penger til en vanlig privatperson? Nei, det gjør de ikke, fastslår forvalter Frank Ingarra hos Hennesy Advisors til Bloomberg News.
- Vi kan være i starten av en ganske stygg resesjon, sier han.

Wall Street er heller ikke helt sikker på om det i hele tatt blir noen krisepakke, og det er også en av årsaken til det kraftige fallet på Wall Street torsdag.
- Selv om det er nok av frykt der ute for at politikerne vil tukle med krisepakken, eller avvise den enda en gang, så er nedgangen i markedet i dag først og fremst på bakgrunn av grusomme økonomiske nøkkeltall, sier markedsøkonom Peter Cardillo hos Avalon Partners til MarketWatch.com.

Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 4,03 prosent.

Dow Jones er ned 3,22 prosent.

Nasdaq Composite er ned 4,48 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nasdaq Other Financial er ned 6,25 prosent.

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 13,69 prosent, til 45,26 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 10,35 prosent.

Olje og gull markert ned

WTI-olje omsettes for 93,97 dollar fatet - ned 4 dollar og 56 cent.

Gull omsettes for 844,30 dollar per unse - ned 43 dollar.

En dollar noteres til 5,9994 kroner. En euro noteres til 2,3799 dollar.

Saken fortsetter under annonsen


Følg de amerikanske markedene her.