138372702_geir_.jpg
Geir Linløkken er cand.scient i informatikk med spesialisering i matematisk modellering. Han stiftet analyseselskapet Investtech.com AS i 1997. Linløkken har arbeidet med behavioral finans og automatiske systemer for visuell teknisk analyse, inkludert identifikasjon av geometriske kursformasjoner, siden 1993.

Treffer med 7 av 10 aksjetips

Publisert: 22. september 2008 kl 20.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

I teknisk aksjeanalyse studerer man investorenes oppførsel i markedet gjennom bruk av grafer. Målet er å predikere framtidig kursutvikling, slik at man kan redusere risikoen og øke forventet avkastning ved en investering. En viktig del av teknisk analyse er identifisering av spesielle geometriske kursformasjoner. Tanken er at disse beskriver den psykologiske tilstanden i markedet, og dermed indikerer den videre retningen på kursen, forklarer forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.com.

7 av 10 aksjetips treffer

Investtech har undersøkt treffsikkerheten av sine analyser som de baserer sine anbefalinger på.
Linløkken & co har undersøkt 629 anbefalinger (tekniske signaler) i perioden 1996 til 2004.
I gjennomsnitt traff Investtech blink med 7 av 10 aksjetips. Også i perioder med børsuro som 1998, 2001 og 2002, oppnådde Investtech en treffsikkerhet på henholdsvis 70, 45 og 63 prosent.

Dette er teknisk analyse

Rektangelformasjoner er en type av slike geometriske kursformasjoner. Kursen beveger seg opp og ned mellom en nedre støttelinje og en øvre motstandslinje. Støttelinjen og motstandslinjen skal være tilnærmet horisontale og tilnærmet parallelle. Hvis kursen bryter opp gjennom motstandslinjen blir det gitt et kjøpssignal, og teknisk analyseteori sier da at kursen skal fortsette å stige minst like mye som rektangelet er høyt.

Psykologi

Psykologisk er en viktig del av aksjehandel og kan dette forklares ved at når en rektangelformasjon utvikles, dannes et motstandsområde med overvekt av selgere nær taket av rektangelet. Her har investorene sett at aksjen har vært dyr, siden den tidligere har snudd og vendt ned herfra, eller de regner den som dyr basert på økonomiske nøkkeltall. Når kursen igjen stiger mot dette nivået vil mange ønske å selge, og det er dette som utgjør motstanden. Når kursen så stiger gjennom motstanden betyr det av disse selgerne har fått solgt aksjene sine. Kjøpersiden er fortsatt like stor, men det er nå et underskudd av selgere, og dermed går kursen videre opp. Ofte vil kursen stige relativt raskt etter bruddet og deretter falle noe tilbake igjen, før den fortsetter videre opp, ifølge undersøkelsene til Investtech.

Saken fortsetter under annonsen

Funker når børsen faller

Undersøkelsen fra Investtech viser at den generelle børsutviklingen betyr mye for hvor mange av signalene som slår til, men at det også i negative børsår er relativt høye andeler som slår til.
Hvis vi antar at investorenes samlede psykologiske oppførsel i aksjemarkedet er konstant over tid, tror vi dermed at kjøpssignaler fra rektangelformasjoner vil gi tilsvarende resultater i framtiden, konkluderer forskningssjef Geir Linløkken og mener resultatet av undersøkelsen også er relevant for andre vestlige børser.