138372569_b__rs.jpg

Panikk, massakre og blodbad

Publisert: 10. oktober 2008 kl 12.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet med et fall på 9 prosent, men har etter hvert hentet seg litt inn igjen.
Hele det europeiske aksjemarkedet vakler etter panikksalg og kraftige kursfall i USA i går og i Asia i natt.
Det globale aksjemarkedet går mot den største ukentlige nedturen på mer en 30 år, viser MSCI World Index.

- Tsunami

- Fallet nå er en tsunami, og helt spesielt. Det har ingenting med det fundamentale å gjøre. Jeg har aldri opplevd noe slikt før, sier forvalter Jann Molnes i Holberg Fondene til E24.
- Er det noen ord igjen å bruke? Massakre er vel det nærmeste jeg kan komme. Jeg venter en tilnærmet unntakstilstand på Oslo Børs i dag, så får vi se hva som skjer utover dagen, sa aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki til TDN Finans.
- Vi har nådd en tilstand av panikk, sier fondsforvalter Espen Furnes hos Storebrand Asset Management til Bloomberg News.
- Dette er verre enn 1987 fordi det i stor grad var begrenset til aksjemarkedet med mindre effekt på den underliggende økonomien. Nå har ikke fundamentale forhold noe å si lenger, ifølge Furnes.

Frykten bare øker

Blant markedsaktørene øker frykten for en total kollaps i verdensøkonomien etter at krisepakker, bankredningsaksjoner og globale rentekutt ikke viser tegn til å løse floken i det "livsviktige" lånemarkedet.
Prisen på å forsikre gjeld ved hjelp av såkalte CDS-instrumenter (Credit-default Swaps) har økte til rekordnivå i natt, og i Asia har markedsrentene fortsatt å stige.
Den viktigste renteindikatoren - Libor (London Interbank Offer Rate) - har justert seg litt ned på de korteste lånene, mens tre måneders renten stadig ligger på rekordnivå.
Og det er så godt som null aktivitet i dette markedet.
- Den harde realiteten er at markedet har vurdert de koordinerte rentekuttene til ikke å være nok, og vi er overlatt til oss selv for å finne ut hvordan vi kan komme ut av denne negative spiralen, sier salgssjef Chris Hossain hos ODL Securities til CNBC.
- Hjulene i forretningslivet er effektivt stoppet opp. Fanget av frykt for å miste alt, ser vi kun salg, forteller forvalter Kate Schapiro hos Sentinel Asset Mangement til Bloomberg News.

Oljekollaps

Oljeprisen er også i ferd med å kollapse etter at dollarkursen (paradoksalt nok) fortsetter å styrke seg, og forventninger om at lavere økonomisk vekst vil dempe etterspørselen etter det sorte gull.
Den oljesensitive børsen i Oslo blir dermed ekstra hard rammet av det internasjonale børsfallet.
StatoilHydro er ned 9,09 prosent.
Blant de andre mest omsatte aksjene i Oslo er Yara, REC, Hydro og DnB NOR alle ned henholdsvis; 6,67, 7,25, 8,55 og 5,67 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Nøkkeltall: Europa

OSEBX i Oslo er ned 6,64 prosent.

OMX 20 i København er ned 5,63 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 6,23 prosent.

FTSE 100 i London er ned 6,94 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 8,85 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 7,59 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Olje og gull

Nordsjøolje omsettes for 77,65 dollar fatet - ned 5 dollar og 1 cent.

Gull omsettes for 924,90 dollar per unse - opp 38 dollar og 40 cent.

En dollar noteres til 6,1996 kroner. En euro noteres til 1,3582 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske markedene her.