138372658_b__rs.jpg

Oslo Børs ned igjen

Publisert: 1. oktober 2008 kl 12.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Investorene på Oslo Børs maktet ikke presset og da oljeprisen også falt skarpt gikk hovdeindeksen rett i kjelleren igjen,

I tillegg har tre måneders Nibor-rente steget 20 punkter til 7,95 prosent onsdag. Ogaå renten for en måned har klatret markert.

- Aksjemarkedet er jo en funksjon av kredittmarkedet - og ikke omvendt. Det er der løsningen på problemene ligger.
Bevegelsene der er veldig viktige for å forstå Oslo Børs om dagen, påpeker aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki overfor E24.

- Bortimot alle selskaper vil jo til slutt gå under om ikke kredittmarkedet kommer seg opp. Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar i dag. Håper er naturligvis at amerikanernes redningspakke vil bedre forholdene, sier Nyborg.

- Vi har en oppside

På de andre europeiske børsene klamrer man seg til håpet om at en plan for å redde det amerikanske finanssystemet fra sammenbrudd, og forhindre en global kjedereaksjon, snart er på plass.
Det amerikanske Senatet skal senere i dag stemme over en revidert utgave av krisepakken på 700 milliarder dollar som ble nedstemt i Representantenes Hus mandag.
- Det er selvsagt godt om pakken blir vedtatt, sier forvalter Bernard Maeder hos Credit Suisse Asset Management til Bloomberg News.
- Vi blir nødt å gjenoppbygge tilliten. I mitt scenario vil tiltakene virke og tilliten vil vende tilbake - og, ja, vi har en oppside, sier Maeder.

Optimisme uten fundament

Saken fortsetter under annonsen

- Markedet handler bare om tillit og investorene må prøve å klore seg fast uten å bli forvirret av forskjellige rykter. Det er et alarmerende signal at oppgangen kun er basert på håp uten mye fundament i øyeblikket, sier direktør Justin Urquhart Stewart hos Seven Investments Management til CNBC.

I stormens øye

- Vi befinner oss i stormens øye inntil vi får en avgjørelse i Senatet, og ser hvordan restruktureringen av finanssektoren går, legger Stewart til.
Førhandelen med amerikanske indeksfutures viser negativ utvikling og peker mot en ny nedtur på Wall Street i ettermiddag.

Finans og olje

I Europa er det finansaksjene leder an oppturen også i dag, sammen med råvareprodusentene som klatrer på stigende råvarepriser.
Nordsjøoljen faller over 3 dollar, og på Oslo Børs er StatoilHydro ned 3,60 prosent.
Blant de andre mest omsatte aksjene er Yara ned 3,94 prosent, Hydro faller 4,65 prosent og SeaDrill faller 4,60 prosent.

REC er opp 1,18 og DnB NOR er opp 2,48 prosent.

Nøkkeltall: Europa

Saken fortsetter under annonsen

OSEBX i Oslo er ned 3,43 prosent.

OMX 20 i København er opp 0,11 prosent.

OMX 30 i Stockholm er opp 0,11 prosent.

FTSE 100 i London er opp 1,17 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 0,42 prosent.

CAC 40 i Paris er opp 0,56 prosent.

Olje ned - gull opp

Saken fortsetter under annonsen

Nordsjøolje omsettes for 94,89 dollar fatet - ned 3 dollar og 28 cent.

Gull omsettes for 889,60dollar per unse - opp 8dollar og 8 cent.

En dollar noteres til 5,8917 kroner. En euro noteres til 1,4042 dollar.


Oslo Børs her.

Europeiske børser her.