138372441_wall_.jpg

Opphørssalg på Wall Street

Publisert: 23. oktober 2008 kl 01.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Eurekahedge Hedge Fund Index, som måler verdien på 2431 hedgefond verden over, stuper 4,7 prosent onsdag etter meldinger om at investorer har trukket ut 43 milliarder dollar fra amerikanske hedgefond i løpet av september.
Verdien av de globale hedgefondene har krympet med 88 milliarder dollar i september som ligger an til å bli den verste måneden i fondenes historie.
- Vi forventer at hedgfondenes "outflows" vil bli enda større i oktober, sier konsernsjef Conrad Gunn hos TrimTabs Investment Research til Financial Times.

Toppen av isfjell

JPMorgan Chase anslår at verdien på hedgefondene vil reduseres med 150 milliarder dollar i løpet av de neste 12 måneder, etter hvert som flere investorer tar pengene sine ut av fondene og de blir tvunget til å selge mer og mer av sine porteføljer.
Ettersom hedgefondene i stor grad handler med lånte penger, vil en "outflow" på 150 milliarder dollar føre til at fondene må selge verdipapirer for 400 milliarder.
Men det kan også bli mer.
Fortsetter investorene å trekke penger ut av hedgefondene kan det føre til en negativ spiral der fondene blir tvunget til å dumpe flere papirer, som presser kursene ned og reduserer verdien på fondene ytterligere.

Boblen sprekker

Hedgefondene har vokst fra 490 milliarder ved årtusenskiftet til nærmere 2000 milliarder i dag.
Fondene investerer i hovedsak i derivater, finansielle instrumenter som i utgangspunktet var ment som en forsikringsordning for bedrifter. Men i løpet av de siste årene har det uregulerte derivatmarkedet tiltrukket seg mange kortsiktige spekulanter og skapt en økonomisk boble.
Kilder sier til Financial Times at man forventer at hedgefondindustrien vil krympe med 50 prosent i de neste månedene - delvis på grunn av investorenes pengeuttak og delvis på grunn av tap på investeringer.
- Perioden fra nå og 1.desember er en slags dødsmarsj for bransjen, sier en fundraiser i et større hedgefond til avisen.

Multi-belåning

Ifølge Michael Corelli i hedgefondet Alexandra Alternative Capital er mange fond belånt opptil 10 ganger verdien.
En del fond har også belåning (leverage) på flere nivåer - såkalt multi-leverage.
Det skjer typisk ved at hedgefondet kommer med noen millioner til en bank. Banken lager en såkalt "syntetisk opsjon" som følger utviklingen i 20 forskjellige fond og øker investeringen med ytterligere belåning. Deretter overlater banken pengene til et ti-talls andre hedgefond som så investerer og belåner de samme pengene en gang til.

Saken fortsetter under annonsen

Tvungen likvidasjon

- Årsaken til at det er så mye frykt i markedet i dag er at du har all belåningen på toppen av enda mer belåning, sier Corelli til TheStreet.com.
- Det er ikke noe om og men, legger han til og viser til at hedgefondenes computere i mange tilfeller er programmert til å selge - og redusere belåningsgraden - dersom bestemte nivåer blir brutt.
Tvungen likvidasjon er en av årsakene til det kraftige fallet på Wall Street onsdag som for øvrig preges av frykten for en global resesjon.
- Dette er likvidasjonssalg. Mandag og tirsdag var det mer forskjellig handel. I dag er det mer som et opphørssalg. Vi har bestemt oss for å gå i kontanter, så alt skal ut, sier sjefstrateg Art Hogan hos Jefferies & Co til MarketWatch.com.


Nøkkeltall: USA

Standard & Poor's 500 er ned 6,10 prosent.

Dow Jones er ned 5,69 prosent.

Nasdaq Composite er ned 4,77 prosent.

Nasdaq Other Financial er ned 8,36 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Volatilitetsindeksen, VIX, er opp 31,14 prosent, til 69,65 poeng.

Oljeserviceindeksen, OSX, er ned 13,35 prosent.

Olje opp - gull ned

WTI-olje omsettes for 67,40 dollar fatet - opp 65 cent.

Gull omsettes for 726 dollar per unse - ned 9 dollar og 20 cent.

En dollar noteres til 7,2900 kroner. En euro noteres til 1,2754 dollar.


Følg de amerikanske markedene her.

Saken fortsetter under annonsen