138372182_oljeb.jpg

Oljedrevet børsnedtur

Publisert: 17. november 2008 kl 12.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 21.55

Den økonomiske nedturen tiltar i styrke.
Japanske myndigheter opplyste i natt at den økonomiske aktiviteten i landet krympet med 0,4 prosent i tredje kvartal. Det var forventet en vekst i brutto nasjonalprodukt på 0,1 prosent.
Den britiske næringslisorganisasjonen, Confederation of British Industry, melder mandag at BNP-veksten i Storbritannia vil falle med 1,7 prosent neste år, og ligger an til den kraftigste nedturen siden 1980.
CBI mener resesjonen i Storbritannia trolig vil bli dypere og lenger en antatt, og at arbeidsledigheten i landet vil øke til nærmere 3 millioner mennesker, ifølge Bloomberg News.

- Humper videre

Det er i første rekke banker og finansinstitusjoner som trekker de europeiske børsene ned.
UBS, HSBC og BNP Paribas og Santander er ned mellom 5 og 7 prosent.
Bilindustrien klamrer seg til håpet om en redningspakke fra myndighetene. BMW, Daimler og Continental trekker opp og begrenser fallet i indeksene noe.
- Vi prøver fremdeles å finne gulvet her, og humper i vei langs bunnen, sier strateg Darren Winder hos Cazenove. Investrorene prøver å finne oppmuntring i lavere renter, men frykter ennå hvor mye profitt som vil bli spist opp i resesjonen, sier Winder til CNBC.
- Alle de ledende økonomiene er nå i resesjon, og realistisk sett vil ingen av dem komme seg ut av resesjonen før tidligst i midten av neste år, legger han til.
- Vi ser ingen tegn til bedring i verdensøkonomien. Vi er forsiktig og har undervekt i aksjer. Vi har mange bekymringer når det gjelder den økonomiske veksten i hele Europa, sier strateg Gianluca Tarolli hos Lombard Odier Darier Hentsche & Cie til Bloomberg News.

Oljekollaps

Oljeprisen fortsetter ned etter at Kinas største oljeprodusent opplyser at etterspørselen har falt kraftig.
I tillegg har Shell og Chevron varslet problemer med oljerørledninger i Nigeria.
- Ettersom strømen av dårlige nyheter fortsetter med uforminsket styrke er oljeprisen igjen under press, sier oljemegler Christopher Bellew hos Bache Commodities.
- Det eneste håpet for oljeprisen er et stort kutt i OPEC-produksjonen, eller en stegning av enkelte høykostnadsproduksjoner i land utenfor OPEC, sier Bellew.

Shorter olje

Spekulasjoner i videre fall i oljeprisen øker, viser data fra US Commodity Futures Trading Commision.
Antall shortposisjoner ( salg av lånte oljekontrakter som kjøpes tilbake når prisen har falt) har økte i forrige uke med 403 prosent i forhold til uken før.
Det er faktisk mye lettere å shorte i oljemarkedet enn i aksjemarkedet, og omfattende shortsalg kan drive prisen enda lenger ned.
I øyeblikket er det flere aktører som satser på fall i oljeprisen i forhold til dem som satser på at oljeprisen skal stige, melder Bloomberg News.

Saken fortsetter under annonsen

Skuffet over G20

Investorene er også skuffet over helgens økonomiske toppmøte i Washington.
Lederne for G20-landene oppfordrer til bred pengepolitisk respons, og antyder flere rentekutt og økonomiske stimuluspakker.
Gruppen har gitt seg selv frist til mars 2009 med å legge frem forslag til nye reguleringer i finansmarkedet.
- Det er ikke noen sterk uttalelse i forhold til de problemene man har akkurat nå, sier sjeføkonom Carl Weinberg hos High Freqency Economics.

Handelen med amerikanske indeksfutures utvikler seg negativt, og signaliserer nye kursfall på Wall Street i ettermiddag.

Milliardunderskudd for Røkke

Kjell Inge Røkkes Aker melder om et resultat på minus 1,07 milliarder kroner i tredje kvartal, mot pluss 200 millioner i samme periode i fjor.
- Industrikonsernet Aker er ikke upåvirket av uroen i verdens kreditt- og aksjemarkeder, men selskapet holder stø kurs med fokus på sine langsiktige, industrielle mål, sier konsernsjef Leif-Arne Langøy som nå takker for seg som toppsjef i selskapet.
Ifølge Langøy er det Aker Seafoods som merker størst virkninger av finanskrisen så langt.
- Vi ser at etterspørselen etter våre sjømatprodukter faller, og det blir sterkere konkurranse fra blant annet Kina, sier han.
Aker-aksjen er ned 0,34 prosent.

StatoilHydro er ned 3,90 prosent, Hydro ramler 4,05 prosent, Yara er ned 0,91, REC ned 2,80, SeaDrill ned 4,26 og Telenor faller 3,94 prosent.

Nøkkeltall: Europa

Saken fortsetter under annonsen

OSEBX i Oslo er ned 2,46 prosent.

OMX 20 i København er ned 2,99 prosent.

OMX 30 i Stockholm er ned 1,37 prosent.

FTSE 100 i London er ned 1,93 prosent.

DAX i Frankfurt er ned 2,70 prosent.

CAC 40 i Paris er ned 2,18 prosent.

Olje ned - gull opp

Saken fortsetter under annonsen

Nordsjøolje omsettes for 53,07 dollar fatet - ned 1 dollar og 17 cent.

Gull omsettes for 744,20 dollar per unse - opp 1 dollar og 70 vent.

En dollar noteres til 6,9655 kroner. En euro noteres til 1,2647 dollar.

Følg Oslo Børs her.

Følg de europeiske børsene her.